A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság leköszönő igazgatójának beszámolójából kiderül: a vízügy az elmúlt két évben érdemi lépéseket tett az illegális balatoni víziállások felszámolásáért, amihez szükség volt az önkormányzatok segítsége is.

A cél elérése érdekében tavaly három, az idén pedig 13 vízparti önkormányzattal sikerült összefogniuk a 44-ből. Csonki István véleménye szerint a Balaton üzemeltetéséhez rendszeres forrásra lenne szükség, egyebek közt a nádkárosító, illegális stégbejárók felszámolásának folytatása érdekében – írja az infostart.hu a hirbalaton.hu cikke alapján.

stég

Érdemi lépéseket tettek az illegális balatoni víziállások felszámolásáért – fotó: pixabay.com

2023-ban kezdődött meg az illegális stégek és akadályok intenzív eltávolítása

Emlékeztetett: a balatoni nádasoknak nagyon nagy jelentősége van mind természetvédelmi, mind vízminőségvédelmi, vízgazdálkodási szempontból, és annak ellenére, hogy a területük lényegesen nem csökkent az elmúlt években, a minőségük romlott. Ennek fő okai között szerepelnek az emberi beavatkozások, köztük azok a stégek is, amelyek szabálytalanul, engedély nélkül, a nádasok megbontásával létesültek.

2023-ban kezdődött meg ezeknek a stégeknek és akadályoknak az intenzív és szisztematikus eltávolítása. A vízügy két lehetőség közül választhatott: az egyik az volt, amit a horvátok a tengerparton csináltak, amikor az összes engedély nélküli építményt egyszerűen ledózerolták.

Azonban a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság inkább a víziállásokra felhívásokat, cetliket ragasztott ki azzal kapcsolatban, hogy egy-egy tulajdonosnak éppen mit kell és meddig kell elvégeznie: engedélyeztetni, a kapubejárót vagy éppen az egész stégét eltávolítani.

Amennyiben a tulajdonos ismert volt, felszólítást kapott levélben a bontásra, ha nem teljesítette, és haladékot sem kért, akkor a vízügy bontatta el a víziállást a tulajdonos költségére, ami esetenként 140-150 ezer forintos költséget jelentettek. Amikor nem ismert a tulajdonos, akkor a szabálytalan építményt a vízügy bontja el a saját költségén.

A távozó igazgató konkrét eseteket is megemlített

  • Balatonkenese-Balatonfűzfő: 40 stégtulajdonos kapott felszólítást, közülük 32 reagált a felhívásra saját bontási ígérettel vagy halasztási kérelemmel. A vízügyi igazgatóság erről a vízparti szakaszról eddig négy illegális víziállást távolított el maga, és további négy bontását tervezi a közeljövőben.
  • Vonyarcvashegy: a 17 illegális létesítmény nagy részét már 2023-ban sikerült elbontatni az érintettekkel, de 2024-ben ötöt újraépítettek.
  • Badacsonytomaj: a drónos felmérések elől terepszínű takaróhálókkal álcázott három illegális horgásztanyát rendőrségi bejelentés alapján talált meg a vízügy, a tanyákat lezárt kapu, kerítés, kamerarendszer, mozgásérzékelő is védte.
  • Tihany: a vízügy a drónos ellenőrzése során öt engedéllyel rendelkező víziálláshoz csatlakozó, nádast felszabdaló, engedély nélküli bejáró-hálózatot észlelt. A tulajdonosok a felszólítás után az építmények illegális részeit teljes egészében elbontották.
  • Déli part: eddig 18 esetben távolítottak el engedély nélküli kapukat: mintegy felét maguk a tulajdonosok, a többit a vízügy

– olvasható a beszámolóban.