II. Erzsébet királynő hosszú életének titka a természet szeretete, a rendszeres mozgás (séta, túrázás és lovaglás) és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend volt. A napjait Earl Grey teával indította, délután pedig nem maradhatott el a hagyományos angol tea szendvicsekkel és süteményekkel. Az ételeit mindig friss, organikus, minőségi alapanyagokból készítették, melyeket a királyi birtokokon termesztettek, a menüt pedig személyesen hagyta jóvá napokkal előre.

Darren McGrady elmondta: "A szakácsok kiválasztották a menüket, és ő áthúzta azokat az ételeket, amelyeket nem akart. Néha mindent áthúzott, és valami mást írt helyette – például ha vacsorát tervezett András herceggel, akinek kedvence a crème brûlée volt sandringhami narancsokkal." McGrady részletesen is kifejtette, mik voltak a királynő kedvenc ételei.

Reggeli: tea, lazac, rántotta

A királynő mindig egy csésze Earl Grey teával kezdte a napot, tej és cukor nélkül, egy-két keksszel. Ezután következett a fő reggeli, amely gabonapelyhet, joghurtot, pirítóst és narancslekvárt tartalmazott. A rántotta füstölt lazaccal szintén a kedvencei közé tartozott.

A királynő különösen kedvelte a füstölt heringet a háborús évek óta, amikor Margit hercegnővel a Windsor-kastélyban tartózkodtak – emlékezett vissza Charles Oliver, a királyi háztartás szolgálója. A füstölt hering ezt követően is a királynő egyik kedvence maradt. A királynő a füstölt tőkehalat is kedvelte reggeliként.

earl grey tea

A királynő mindig egy csésze Earl Grey teával kezdte a napot – fotó: Shutterstock

Ebéd: hal, koktél, kevés szénhidrát

Az ebédnél is sokszor szerepelt hal az étlapon. A királynő nagyon kedvelte a gin és Dubonnet koktélt, majd ebédre gyakran egy egyszerű hal- és zöldségételt fogyasztott. Egy tipikus étel, melyet nagyon szeretett, a Doveri lepényhal spenóton. Amikor egyedül étkezett, gyakran elkerülte a szénhidrátokat.

Uzsonna: tea, szendvics, keksz

Darren elmondása szerint a királynő különösen kedvelte az uborkás szendvicset, de a tojásos és füstölt lazacos is nagy kedvence volt. A csokoládés keksszel készült torta és a gyömbéres sütemény is rendszeresen helyet kapott a királynő délutáni teái mellett.

Vacsora: vad, hal, csoki

A hús, hal és zöldségek állandó részei voltak a királynő vacsoráinak. „Szerette a birtokról származó alapanyagokat, és ha Balmoralból, a Dee folyóból származó lazacunk volt, azt különösen kedvelte" – mesélte Darren, hozzátéve, hogy főleg brit és francia ételeket készítettek. A hagyományos francia ételek között volt például a laposhal spenótágyon, Mornay-mártással.

Főételként a királynő nagyon szerette a vadételeket, például a skót steaket, szarvasgombás whiskymártással készült bélszínt, főleg ha az szarvasból készült. Előételként pedig egyik kedvence volt a Gleneagles pástétom, ami füstölt lazacból, pisztrángból és makrélából készült. A királynő szívesen választott a menüről csokoládés desszerteket is. Kedvencei között voltak a balmorali eprek és a Windsor-kastélyban termesztett fehér őszibarackok is.

Forrás: penzcentrum.hu

Indexkép: Shutterstock