Tartósítás gyakorlati oldalról
Egy újszerű szemlélet szerint a nyári TMR-ben célszerűbb a több lucerna, rozs és tritikálé használata. A változó időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás és az egyre gyakrabban felmerülő, gombák okozta fertőzések, valamint a dráguló takarmányozási költségek miatt át kell gondolnunk a tömegtakarmányok tartósításával kapcsolatos szokásainkat.
A gondok leginkább akkor jelentkeznek, ha nem készülünk fel tavasszal minden időjárási eshetőségre. Az éves csapadékeloszlás egyre kiszámíthatatlanabb: idén az év első 3 hónapjába szinte csapadék nélkül maradtunk. Tömegtakarmány-növényeink nem túl kedvező feltételekkel indulnak fejlődésnek, ezért mindent el kell követni, hogy a legjobbat hozzuk ki belőlük és jól takarítsuk be!
Ráadásul a világpiacon a fehérjehordozók árai az egekbe szöktek. Ezért is nagyon fontos, hogy a betakarításkor már rendelkezésre álljon a homofermentatív tejsavbaktérium és a megfelelő sav (praktikusan hangyasav, a gyors pH csökkenés elérése érdekében) a szakszerű és hatékony, akár 14 nap múlva fogyasztható tömegtakarmányt biztosító tartósítás elvégzéséhez!
Komplex megoldások a különböző savak hatékony kombinációival mind az erjesztett, mind a szálas takarmányok tartósításához – fotó: Noack Magyarország Kft.
A tartósítás komplex folyamat, ezért fontos azonosítani azokat a faktorokat, kritikus pontokat, ahol eldőlhet a hatékonyság: erjeszthetőség, tarlómagasság, szennyeződés, adalékanyagok és kijuttatásuk, silómenedzsment, tömörítés, takarítás, kitárolás.
Ezek közül érdemes az erjedést részletesebben is megvizsgálni.
Akár 14 nap múlva fogyasztható tömegtakarmányt biztosító tartósítás – fotó: Noack Magyarország Kft.
Az erjeszthetőséget befolyásoló tényezők
- Kémiai összetétel:
- szénhidrátok jelenlélte (glükóz, fruktóz, szacharóz)
- fehérjetartalom: emelkedő szint esetén romlik az erjeszthetőség az ammónia miatt - Műtrágyázás:
- alkalmazásával növekszik a fehérje-, csökken a szénhidráttartalom
- nő az ásványianyag-szint (P, K), emiatt nő a pufferkapacitás - Szárazanyag-tartalom:
- javulásra csak 35-40%-ig számíthatunk
- ecetsav és vajsav használatával a sz.a. 35%-ig csökken, utána stabil marad
- 40% szárazanyag felett romlik tömöríthetőség - Nyersrost:
- a sok rost rontja a tömöríthetőséget
- csökkenti szénhidrátokhoz való hozzáférést
BIO-SIL tejsavbaktérium a minőségi silózáshoz – fotó: Noack Magyarország Kft.
Fontos, hogy figyeljünk mind a szántóföld, mind a silótér mikrobiológiai állapotára:
- Coli aerogenes: növényeken megtalálható, növeli az ecetsavtermelést
- Kokkuszok, Aerob bacilusok: földszennyeződéssel kerülnek a silóba, csökkentik az erjeszthető szénhidrátok mennyiségét
- Rothasztó baktériumok: csökkentik a fehérjetartalmat
- Vajsavbaktériumok (Clostridiumok): szacharolitikus, proteolitikus
- nő a pH (puffer), csökken a stabilitás
- csökken a fehérjetartalom
- a biogén aminok megjelenése mérgezést, vagy akár elhullást is okozhat! - Élesztő- és penészgombák: kizárólag aerobok, rossz tömörítés, nem megfelelő takarás esetén jelennek meg
- a szénhidrátot, tejsavat bontják alkohollá, szén-dioxiddá és vízzé
- csökken a fehérjetartalom
- növekszik a mikotoxin-terheltség
Borjak legelőn – fotó: Noack Magyarország Kft.
A pH-csökkenéshez szükséges idő is fontos tényező a sikeres tartósításhoz
A Noack Magyarország Kft. komplex megoldásokat kínál a különböző savak hatékony kombinációival mind az erjesztett, mind a szálas takarmányok tartósításához!
Fotó: Noack Magyarország Kft.
A cég termékeiben a szerves savak sóit alkalmazza a gépek állagmegóvása érdekében. A sikeres tartósításhoz tejsavbaktériumot, tartósító savakat, igény szerint kijuttató/adagoló eszközöket is biztosítanak folyamatos szaktanácsadás mellett!
Keresd fel a Noack Magyarország Kft. munkatársait:
E-mail: office.hu@noackgroup.com
Web: www.noackgroup.com
Tel: +36 1 246 6527