A tevetej fogyasztás Európában jelenleg minimális mértékű, annak ellenére, hogy a forgalmazását az illetékes hatóságok már néhány éve engedélyezték. A világban viszont a fogyasztás növekedése figyelhető meg – írja a Linkedinen.
A tevetej előnye, hogy laktózérzékenyek is fogyaszthatják – fotó: pixabay.com
A tevetej a tehéntejnél több C-vitamint és vasat, viszont kevesebb cukrot, zsírt és koleszterolt tartalmaz, valamint segíthet a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. További előnye, hogy a laktózintoleranciában szenvedő személyek is fogyaszthatják, valamint az, hogy a teve egy nagyon igénytelen állat, így takarmányozása és tartása a tehénnél jóval olcsóbb.
Ennek ellenére a tevetej fogyasztói ára a fejlett országokban a tehéntejénél magasabb, mivel az előbbinek a kiszerelése és nagy távolságra történő szállítása megnöveli a költségeit.
A legnagyobb tevetej termelő országok ugyanis Afrikában találhatók, (ahol a teveállomány 80 százalékát tartják). A legnagyobb termelő Kenya és Szomália, a közel-keleti országokban pedig Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek.
Afrikában az ár teljesen másképp alakul, mivel a termék jelentős része kiszerelés és hőkezelés nélkül jut el a fogyasztókhoz.
A tevetej termelése és fogyasztása a világban a legutóbbi tíz évben 37 százalékkal nőtt, és további gyors növekedése várható, mivel az utóbbi években az abból készült feldolgozott termékek (tejpor, jégkrém, sajt, joghurt és kozmetikai cikkek) választéka is jelentősen bővült. Az európai piacok ellátása főleg a közel-keleti térségre támaszkodik.