A japánbirs egy tövises, bokros, lombhullató cserje, amely tavasszal csodálatos, vörös, narancssárga, fehér vagy rózsaszín virágaival hívja fel magára a figyelmet. Mert azt nem lehet elmondani róla, hogy megbújna a kert többi növénye között és ne vonzaná magára a tekinteteket.

Azonban ez a gyönyörű növény nem csak a virágaival kedveskedik a számunkra, hanem még a gyümölcse is ehető. Ha nem is nyersen, de nagyon finom, ráadásul még a belőle nyert olajban is rengeteg a fontos tápanyag. Így hát ne tartsuk távol magunktól a japánbirset! Még idén tehetünk érte, hogy legyen a kertünkben!

Ismerd meg a japánbirset

A japánbirs a rózsafélék családjába, és az alma alakúak alcsaládjába tartozik. Négy faja ismert, melyek mindegyikére jellemző, hogy hajtásai végálló tövisekben végződnek, és a kétéves hajtásokon fejlődnek a hat virágból álló virágfürtök.

japánbirs virág

A japánbirs gyönyörű virágai szépen díszítik a kertet. Fotó: Shutterstock

A kínai birs Nyugat-Kínában őshonos, és a legnagyobb terméssel rendelkezik a nemzetségen belül, mely körte alakú. Termését gyógyhatásai miatt gyűjtik, mert segítséget nyújt hányás, hasmenés és hasi fájdalmak ellen.

A pompás birs termése alma alakú, és 5-6 cm átmérőjű. Szárított termése ma is nagyon népszerű Kínában, hiszen lazítja az izmokat, ínakat és meridiánokat.

Velük áll közeli rokonságban a japánbirs, amely másfél méter magasságúra képes nőni. Japán középső és déli részén őshonos ez a széles, sűrű ágrendszerű, sötétzöld levelű növény. A japánbirs áprilisban és májusban virágzik, termése sárgás színű és lapított gömbölyded alakú.

Sok kertészeti fajtája van termesztésben, amelyeket japánbirsnek neveznek. Nálunk a leggyakoribb a japán, illetve a pompás birs.

Így legyen japánbirs a kertedben

A konténeres változat az első fagyokig ültethető, így még idén sem maradtunk le róla. Az ültetőgödörhöz kétszer akkora talajrészt kell kiásni, mint amekkora a konténer. Az ültetés előtt alaposan fogassuk át a talajt. Az ültetőgödörbe mindenképpen tegyünk szerves trágyát, vagy komposztot, tíz centiméter vastagságban. Erre helyezzük rá a birscsemetét, és talajszinttel egy magasságban takarjuk földdel. Ültetéskor bőségesen öntözzük meg. Vízigénye átlagos, de ültetés után sűrűbben öntözzük és soha ne hagyjuk kiszáradni.

A frissen ültetett japánbirs cserjét fedjük be szalmával, 30-40 cm magasságig. Pár év múlva azonban már erre nincs szükség, hiszen a növény bírni fogja a telet. A japánbirs gondozása nagyon egyszerű. Lényeges azonban, hogy semmi estre se ültessük erősen kötött, agyagos talajba, hanem inkább a középkötött, morzsalékos, tápanyaggal dúsított, semleges vagy enyhén savas talajokat kedveli.

Az ültetést követően pár éven belül ismét szüksége lesz a japánbirsnek tápanyagutánpótlásra. Ehhez a legideálisabb az ősz, vagy a kora tavasz, hiszen ekkor még nem indult meg a nedvkeringés a növényben. A japánbirs a napos és félárnyékos helyeken fejlődik a legjobban, és minél több napfény éri, annál több virágot hoz, annál bőségesebb lesz rajta a termés is.

A vízigénye nem nagy, de ültetést követően és az aszályos időszakokban érdemes öntözni, azonban ez mindig egyszerre kisebb adagokban történjen, mert csak így jut el elegendő víz a gyökereihez. Azonban, ha nem metsszük folyamatosan, nem fog leveleket hozni.

A japánbirset a virágzás végén érdemes megmetszeni, vagyis április végén, május elején. De ettől ne ijedjünk meg, a metszése nagyon is egyszerű. Fontos, hogy a metszés során ifjítsuk meg, vagyis távolítsuk el az idősebb ágakat, hogy új hajtásokat hozzon a növény. Viszont arra ügyeljünk, hogy ne egyszerre próbáljuk meg megszabadítani az összes régi hajtástól, hanem egyszerre csak azok harmadát metsszük le.

A japánbirs gyökérsarjról kiválóan terjed, ezért ha nem szeretnénk, hogy benője az egész kertet, a metszések alkalmával ezeket is távolítsuk el. A japánbirsből csodás sövényt is lehet nevelni. Ekkor májusban kell hozzáfogni a formára nyíráshoz, de szoliterként, vagy szegélynövényként is a kertünk ékessége lehet. A japánbirs érzékeny a gombás betegségekre, a tűzelhalásra, és a levéltetvek is kedvelik, így ezekkel szemben kell védekezni.

japánbirs

A japánbirs nem csak szép, finom gyümölcsöket is hoz, amelyek dúskálnak C-vitaminban. Fotó: Shutterstock

Sárgászöld, birs alakú termése a lombhullást követően is a bokron marad. A japánbirs tövises ágai miatt kiváló védelmet nyújt sövényként. A gyümölcsöt az erős fagyok beállta előtt, még novemberben szedjük le és hagyjuk utóérni.

Szaporítsd egyszerűen a japánbirset

A japánbirs szaporítása dugványozással vagy magvetéssel történik. Amíg az alapfajt magvetésről szaporítjuk, addig a fajtákat dugványozással. A magvetés előtt körülbelül 3 hónappal tegyük a magokat hűtőszekrénybe, hogy ki tudjanak csírázni, majd ezt követően ültessük el azokat.

A dugványozással történő szaporításhoz az előző évi vesszőt vágjuk le télen vagy kora tavasszal, majd egy árnyékos helyen hagyjuk kiszáradni. A növényeket fedjük le fátyolfóliával a párologtatás elkerülése miatt, majd 4-5 hét elteltével próbáljuk meg óvatosan meghúzni a növényt. Ha ellenáll a húzóerőnek, akkor már van gyökere, és egy hónappal később elültethető a végleges helyére.

Ezért hasznos a japánbirs

A japánbirs nem csupán szép látvány, de termése ehető is. A gyümölcsnek magas a rost tartalma, és még a citromnál is magasabb a C-vitamin tartalma. Aminosavakban gazdag, a szénhidrátok közül fruktóz, glükóz és szorbitol tartalma igen magas. Jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz.és A-, B1-, B2-, és E-vitaminban is gazdag.

Hatással van a máj működésére, és az ízületeket is gyógyítja, ezen kívül enyhíti az emésztési zavarokat, és segít hasmenés esetén is. A benne lévő almasav, fumársav és aszkorbinsav segít a fájdalom és a görcsök csillapításában. Ráadásul segít elűzni a rosszkedvet is.

Termése augusztus-szeptember környékén érik be, melyet az első fagyok beálltáig tudunk betakarítani. Ha sötét, hűvös helyen tartjuk, akár hónapokon keresztül is eláll. Fanyar gyümölcse nagyon kemény, így nyers fogyasztásra nem alkalmas. Főzve azonban kitűnő kompótot, befőttet, lekvárt készíthetünk belőle. A hagyományos birshez hasonlóan tudjuk elkészíteni, de több cukrot kell hozzáadnunk.

Magjának hidegen sajtolt olaja nagy koncentrációban tartalmaz E-vitamint, karotinoidokat és fenolokat, ezen kívül telítetlen zsírsavakban is gazdag.

Japánbirsben gazdag kertet kívánunk!