A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége az egész országot lefedő szervezeti hálózatával biztosítja a magyar galamb- és kisállattenyésztés magas színvonalon tartását, a benne rejlő értékek megőrzését – mondta Nagy István agrárminiszter Gyomaendrődön, a Galamb- és Kisállat kiállítás megnyitóján.
Nagy István agrárminiszter Gyomaendrődön, a Galamb- és Kisállat kiállítás megnyitóján – fotó: Agrárminisztérium
A tenyésztés hozzájárul a genetikai erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzéséhez
A tárcavezető rámutatott, a galamb- és a nyúlhús kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező, egészséges alapanyag, élelmiszerforrás. A tenyésztés ráadásul – legyen szó akár hazai dísz- és haszongalamb fajtákról, hazai nyúlfajtákról – hozzájárul a genetikai erőforrások és a biológiai sokféleség megőrzéséhez.
A Kárpát-medencében kialakult állat- és növényfajtáink jelentős részét sikerült megőrizni, amely nemcsak a múltunk, de a jövőnk miatt is rendkívül fontos
- tette hozzá.
A galambászat és a nyúltenyésztés gazdasági hasznot is jelent – fotó: Agrárminisztérium
A galambokkal, kisállatokkal való foglalkozás közösségépítő erő
A közös szenvedély, a közös érdeklődés, a közös sikerek és emlékek olyan erős köteléket hoznak létre, amelyben tradíciók, kulturális értékek öröklődnek nemzedékről-nemzedékre. Ez a közösség olyan értékeket hordoz, mint a szolidaritás, a felelősség egymás, a természet és a környezet iránt.
Nagy István arról is beszélt, hogy a galambászat és a nyúltenyésztés gazdasági hasznot is jelent. Az agrártárca támogatást nyújt a haszongalamb vásárlásához, a tenyésztők 2019 óta igényelhetik azt, eddig 117 millió forinttal segítették ezt a tevékenységet.
A nyúlhús az egyik legegészségesebb húsféle
Magyarország kiváló minőségű nyúlhúst állít elő, amely Európa-szerte keresett. A nyúlhús az egyik legegészségesebb húsféle, az egyik legfontosabb fehérjeforrás, amelynek minimális a zsírtartalma, mégis változatosan és ízletesen készíthető el. A belföldi fogyasztása 2 százalékról 10 százalékra nőtt.
Mindezek alapján látszik, hogy újra kezdjük felfedezni a galamb és a nyúlhús értékeit, a termékek megjelennek a piacokon, boltokban, éttermek kínálatában is, húzta alá a miniszter.
Nagy István Jubileumi Oklevelet adott át – fotó: Agrárminisztérium
A tárcavezető köszöntötte a Magyar Galamb és Kisállattenyésztők Országos Szövetséget megalakulásának 140. évfordulója alkalmából, valamint a Gyomai és Endrődi Galamb és Kisállattenyésztő Egyesületeket megalakulásuknak 70. évfordulója alkalmából. Abbéli reményét fejezte ki, hogy a közös munka és a támogatások eredményeképpen újabb és újabb sikereket könyvelhetnek majd el a területen.