A két alma, az MD-TAP1 nevű sárga és az MD-TAP2 nevű piros alma hőálló, könnyen termeszthető és betakarítható, és jobban ellenáll a melegebb hőmérséklet által kiváltott betegségeknek.

Az MD-TAP1 szülője a Goldrush, az MD-TAP2 szülője pedig a Fuji almafajta, magyarázta Chris Walsh kutató. A Gálát pedig kezdeti pollenszülőként használták hőtűrő tulajdonságai miatt.

"Annak ellenére, hogy a Gála augusztusban érik, jól viseli a meleget, a gyümölcsök kemények és ízletesek maradnak" – mondta Walsh.

Walsh projektje akkor indult, amikor feltűnt neki, hogy a legtöbb amerikai nemesítési programból származó almafajtát hűvösebb időjárásra fejlesztették ki.

Walsh csapata új fajtákat kezdett keresni, amelyek alkalmasak Maryland melegebb nyaraira. A projekt fókusza végül olyan almák előállítására helyeződött át, amelyek képesek alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

A költséges és munkaigényes metszés is egyszerűsödik ezekkel az új fajtákkal, melyekből kompakt fák nevelhetők anélkül, hogy folyamatosan egymással versengő ágakkal kellene küzdeniük a termelőknek. A fajták ellenállók a tűzelhalással szemben is, ami az alma és a körte gyakori, akár a fa pusztulását is előidéző bakteriális betegség.

A szakember szerint az első gyümölcsökkel 5 év múlva találkozhatnak a vásárlók a szupermarketek polcain.

Forrás: Freshfruitportal

Indexkép: Maryland-i Egyetem