A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy.
Leghatékonyabban és legkisebb költséggel a ketreces tartásban lehet előállítani az étkezési tojást – fotó: Lévai Zsolt/NAK
Emelkedtek a költségek
Az év közben szokásos keresletet ki tudják elégíteni a hazai tojástermelők, de a tojáspiacra jellemző két csúcsidőszakban – karácsonykor, illetve húsvétkor – minden évben behozatalra is szükség van.
A NAK szerint a leghatékonyabban és legkisebb költséggel a ketreces tartásban lehet előállítani az étkezési tojást, a mélyalmos tartásban ennél 15-20%-kal, a szabad tartásban 40-50%-kal magasabbak a költségek, a biotartásban pedig a ketrecesnek mintegy duplája.
A takarmányok, illetve az energia ára megemelkedett az elmúlt időszakban, a tojástermelők az állattenyésztésben bevett gyakorlat szerint előző évben szerezték be és kötötték le a szükséges inputanyagokat, az akkor jelentősen magas piaci árakon. Ezen a területen a termelők bíznak az árak csökkenésében.
Az átlagos évi tojásfogyasztás 236 darab/fő, húsvétkor és karácsonykor hagyományosan jóval több tojás fogy – fotó: Lévai Zsolt/NAK
Megháromszorozódott az ukrán import
Bár az EU alapvetően exportőr, intő jel, hogy az EU27-országok tojás- és tojástermékimportja 36 százalékkal – 49,7 ezer tonnára – nőtt 2022-ben 2021-hez képest. Ennek az importnak több mint a fele Ukrajnából származott, közel megháromszorozódott a megelőző évi ukrán import. Ugyanekkor az EU tojás- és tojástermékexportja 6,9 százalékkal, 341,2 ezer tonnára csökkent.
Az uniós előírásoknál kevésbé szigorú unión kívüli termelésből – ellenőrzés és korlátozás nélkül – beömlő szállítmányok veszélyeztetik az uniós tojástermelést – áll a NAK közleményében.