Az európai üvegházakban az utóbbi időben a kártevő rovarfajok számának folyamatos növekedése figyelhető meg, részben a széles spektrumú növényvédő szerek csökkent felhasználása miatt, másrészt abból adódóan, hogy a védett belső tér a kártevőknek is kedvező feltételeket biztosít.

uborka

A kártevők az uborkát is szeretik – fotó: pixabay.com

A Wageningeni Egyetem kutatói szerint a legtöbb esetben a szőrös poloska (Lygus rugu-lipennis), a hárompettyes mezei poloska (Liocoris tripustulatus) és a zöld almapoloska (Lygocoris pabulinus) fertőzése jelenik meg.

Ezek a kártevők elsősorban a paprika, az uborka, a virágok és a padlizsán ültetvényeit támadják meg, amelyekben virágdeformitást, virágvetélést és a termésekben szíváskárokat okoznak.

Problémát okozhat a mediterrán poloska (Nesidiocoris tenuis), valamint a déli zöld-pajzsos poloska (Nezara viridula) megjelenése is.

Ezeket nagyon nehéz kiirtani, azonban csak a biológiai védekezés vagy a riasztó eszközök használata, illetve a kártevők berepülésének megakadályozása kerülhet szóba, mivel a vegyszeres irtás a liszteskét és a Tuta aebsoluta ellen hatékonyan alkalmazott ragadozó poloskákat is elpusztítja.

Forrás: hortidaily.com