Közel egy évtizedes kihagyás után öt hazai elismertséggel rendelkező húsnyúlfajta központi teljesítményvizsgálatát végezte el a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, az Agrárminisztérium támogatása és a Nébih szakmai felügyelete mellett - írja a portal.nebih.gov.hu
Öt hazai elismertséggel rendelkező húsnyúlfajta központi teljesítményvizsgálatát végezték el — fotó: pixabay.com
Idehaza 2021-ben csaknem 4,3 millió nyulat vágtak le
A legjelentősebb hazai húsnyúlfajták legfontosabb értékmérő tulajdonságait vizsgálták a 11 hétig tartó teszt során. Az eredmények azt bizonyították, hogy a világ nyúltenyésztésében a magyar fajták versenyképesek.
A Magyarországon jelenleg 60-65 nagyüzemi nyúltelep működik, ahol kizárólag csak hazai nemesítésű és születésű tenyészállatokkal dolgoznak. A hazai nyúlállomány 100-105 ezer anyanyúlból, valamint azok szaporulatából áll.
A két hazai nyúlvágóhídon kizárólag Magyarországon hizlalt nyulakat dolgoznak fel, csaknem 4,3 millió nyulat vágtak le 2021-ben, ami kb. 3,5%-át jelenti az Európában összesen levágott nyulaknak. Hazánk ezzel az értékkel – jelentősen lemaradást mutatva az első három helyezettől – Európa negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa.
A nyúlhús jelentős részét exportáljuk
Annak ellenére, hogy a nyúlhús megfelel a korszerű, egészséges táplálkozás elvárásainak – hiszen alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma és magas a fehérjetartalma hazánkban az egy főre jutó fogyasztás nagyon alacsony: évi 0,2 kg, ami a levágott nyulak kb. 12-13%-át teszi ki.
A Magyarországon előállított nyúlhús jelentős részét elsősorban az Európai Unióba exportáljuk, a hazai fogyasztással közel azonos mértékű az unión kívülre irányuló export mennyisége.
A Magyarországon előállított nyúlhús jelentős részét elsősorban az Európai Unióba exportáljuk — fotó: pixabay.com
A kor piaci elvárásainak megfelelő fajtákat tenyésztenek
Magyarországon jelen pillanatban öt, állami elismeréssel rendelkező tenyésztőszervezet működik, ahol nyolc hazai húsnyúlfajtát gondoznak:
- Danubia Alba,
- Debreceni Fehér,
- Hycole XXL,
- Hycole Medium,
- Pannon Ka,
- Pannon Fehér,
- Pannon Nagytestű,
- ZIKA
A tenyésztőszervezetek célja, hogy a fajtája a kor piaci elvárásainak minden szempontból megfeleljen. A teljesítményvizsgálatok során a nemesítő cégek képet kapnak a fajtájuk nevelési eredményeiről, szaporasági, hízlalási és vágási paramétereinek alakulásáról egyaránt.
Ez azért fontos, mert ma már csak az a fajta számít versenyképesnek a piacon, amelynél 5-10 hetes életkoruk között a vágónyulak átlagosan legalább naponta 40-50 g-ot gyarapszanak, 10 hetes korban elérik a 2,6-2,8 kg élősúlyt és legalább 60%-os a vágási kitermelésük.
A két hazai nyúlvágóhídon kizárólag Magyarországon hizlalt nyulakat dolgoznak fel — fotó: pixabay.com
A teszteredmények magukért beszélnek
A teljesítményvizsgálat teszteredményei bizonyítják, hogy a résztvevő magyar nemesítésű húsnyúlfajták - a Danubia Alba, a Debreceni Fehér, a Hycole XXL, a Pannon Fehér, a ZIKA) - felveszik a versenyt a világon tenyésztett más intenzív fajtákkal, azaz van helyük a globális nyúltenyésztésében.
A teszteredményeket tartalmazó jelentésben megnézhetőek az egyes fajták hizlalási és vágási eredményei, illetve elérhetőek a teljesítményvizsgálat során alkalmazott állategészségügyi beavatkozások, nevelési körülmények, és takarmányozási paraméterek is.
Folyamatos kihívásokkal kell megküzdenie ennek az ágazatnak is
A nyúlágazatot is érinti a takarmány és energiaárak drasztikus növekedése, az állatjóléti előírások szigorítása, ami a hazai nyúltenyésztőket folyamatos kihívások elé állítja. A talpon maradáshoz a hazai fogyasztók támogatására is szükség van, annak ellenére is, hogy az elmúlt években több támogatási jogcím keretében jelentős segítséget kaptak.
Ezért együnk több nyúlhúst, ami jótékonyan hat mind egészségünkre, mind a hazai nyúltenyésztésre!