Újabb nagyszabású, számos DeLaval berendezést tartalmazó beruházás zárult le a napokban, melyet ezúttal a MATE Kaposvári Campusán adtak át. A technológiai beszállító ezúttal is az AXIÁL Kft. volt.
Az AXIÁL Kft. rövid idő alatt két nagyszabású, DeLaval gépcsomag átadásán, beüzemelésén van túl – fotó: MATE Kaposvári Campus
341 millió forintból épült Precíziós tejtermelő laboratórium a MATE Kaposvári Campusán, melyet egy 1,3 milliárd forintos projekt keretében valósított meg a MATE a kaposvári tejipari vállalattal, a Fino-Food Kft.-vel együtt.
A beruházás során a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások kerültek beépítésre, melyek egyszerre szolgálják a tehenek kényelmét és növelik az intézmény versenyképességét.
Mindezt az a DeLaval fejés- és istállótechnológia teszi lehetővé, melyek kizárólagos forgalmazását az AXIÁL Kft. látja el az ország legnagyobb részén.
Az AXIÁL Kft. rövid idő alatt két nagyszabású, DeLaval gépcsomag átadásán, beüzemelésén van túl. Nemrég még a Körmendi Agrár Kft.-nél zajlott komplex projekt ünnepélyes átadójáról adtunk hírt, most pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán is lezárult jelentős beruházásról tudósíthatunk.
A beruházás során a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások kerültek beépítésre – fotó: MATE Kaposvár Campus
A 64 férőhellyel rendelkező MATE Precíziós tejtermelő laboratóriumban a jószágok pihenőboxos tartásban tehénmatracokon pihennek, ahol stresszmentesen, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki igényeiket és termelhetnek tejet, mindehhez pedig minimális emberi segítség szükséges.
A fejést DeLaval VMS V310™ fejőrobot rendszer végzi, mely magába foglalja a tőgynegyedenkénti fejést, adatgyűjtést 4 db beépített tejmérővel. A fejőrobot méri a tejleadás sebességét, mennyiségét, a tejben lévő vérszintet és a tej konduktivítását, mindebből pedig a DelPro™ rendszer képes előre jelezni a tőgygyulladást vagy kialakulásának valószínűségét.
A fejőrobotba úgynevezett HN100 progeszteronszint mérő rendszer is beépítésre került, mely nagy pontossággal, közel 100%-osan képes jelezni az adott tehén szaporodásbiológiai státuszát.
Az előváróban BCS kamera figyeli az állatok testkondícióját, a mért adatokat a DelPro™ telepirányítási rendszer gyűjti össze. A lefejt tej a DXCE 3.000 literes fekvő tejhűtő tartályba kerül.
341 millió forintból épült Precíziós tejtermelő laboratórium a MATE Kaposvári Campusán, melyet egy 1,3 milliárd forintos projekt keretében valósítottak meg – fotó: MATE Kaposvári Campus
A tehénforgalom az úgynevezett „Milk-First” elv szerint került kialakításra okos DSG 2/3 válogatókapuval és egyirányú kapukkal. Az OptiDuo™ takarmányfeltoló robot gondoskodik róla, hogy az etetőasztalon lévő PMR takarmány mindig a tehenek által elérhető távolságba legyen visszatolva és átkeverve.
Az istállóban a belső trágyaeltávolítás technológiája DeLaval hidraulikus trágyahúzó berendezésekkel történik, a meghajtóegységek vezérléséről pedig a DeLaval BSC2 istállóvezérlő gondoskodik. Delaval SA55 hígtrágya keverők kerültek elhelyezésre a napi és átmeneti tározó aknákba, rozsdamentes acél konzollal és keverőlapáttal. A keresztcsatorna visszaöblítését, a hígtrágya aknák közötti mozgatását, valamint az átmeneti tározó tartálykocsiba való ürítését Delaval SP hígtrágya szivattyúkkal végzik.
A tehenek stresszmentesen, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki igényeiket és termelhetnek tejet – fotó: MATE Kaposvári Campus
Nem maradhatott ki a tehenek között a legnépszerűbbnek számító technológiai elem sem a beruházásból, mely a Delaval SCB3 típusú tehénkefe. Az istállón belüli megfelelő klímáról és a keletkező ammónia kiszellőztetéséről a Delaval BSC2 által vezérelt Delaval DDF 1200S ventilátorok gondoskodnak, 2 sorban elhelyezve.
Végül, de nem utolsó sorban Delaval WT7 és Delaval PT11 típusú nyílt vízterű itatók kerültek elhelyezésre a pihenőtér itatószigetén, az előváróban és az elkülönítőben, melyek nagy vízfelületükkel gondoskodnak az állatok megfelelő vízbeviteléről.
A fejlesztés nem csupán az állatok kényelmét és a tejhozam növelését szolgálja, hanem egyúttal hozzájárul a biztonságos és egészséges élelmiszer-alapanyag előállításhoz, segíti az agrárpálya népszerűsítését és a magas tudású szakemberek képzését.