A foodingredientsfirst.com hírportál egy évek óta sok vita középpontjában álló problémát elemez. A rovarfehérjék élelmezési és takarmányozási hasznosítási lehetősége és előállításának a hagyományos állati fehérjékkel szembeni versenyelőnye már gyakorlatilag bizonyítást nyert.
Nagyobb tömegű rovarfehérjét csak mesterséges tenyésztés révén lehet előállítani – fotó: pixabay.com
Ennek alapján, a franciaországi székhelyű Ÿnsect vállalat kijelentette, hogy a rovar-alapú fehérjék megoldást jelenthetnek az éleződő élelmezési és klímaváltozási válságra, mivel azok emészthetősége és aminosav-összetétele is jól megfelel – a takarmányozás mellett – az emberi táplálkozás igényeinek is.
További előnyük, hogy környezetvédelmi lábnyomuk a hagyományos hústermékek előállításához viszonyítva jóval kisebb, költséghatékonysága viszont jobb. Szakértők azt is egyértelműen megállapították, hogy a rovarfehérjék folyamatosan és környezetbarát módon előállíthatók.
Fentiek alapján, az említett vállalat szerint a rovarfehérjék globális piaca 2030-ra elérheti a 8,0 milliárd dollárt. A tényleges értéket, illetve mennyiséget azonban a fogyasztók által történő elfogadottság határozza meg, mivel „de gustibus non est disputandum".
A kutatók az utóbbi időben több mint 100 ismeretterjesztő cikket közöltek a rovarfehérjék fogyasztásáról, és a francia lakosság ma már egyre kevésbé idegenkedik az ilyen ételek elfogadásától, de a tömeges fogyasztásig még hosszú utat kell megtenni.
Nagyobb tömegű rovarfehérjét viszont csak mesterséges tenyésztés révén lehet előállítani, mivel a vadon élők „túlvadászása" komoly állományveszteséget okozhat.