Újra beütött Kínában az afrikai sertéspestis, ennek hatására a magyar piacot is meghatározó német sertésár történelmi rekordot ért el. A hazai feldolgozók készülnek a húsvétra, de a sonka drágulása vélhetően nem haladja meg az átlagos húsdrágulási szintet – ami pedig jóval elmarad az egyéb élelmiszerekétől – írja a vg.hu

sertés

Az élő sertés felvásárlási ára újra emelkedni kezdett – fotó: canva.com

Kínából kedvezőtlen hírek érkeztek

A magyar piacon az elmúlt hetekben stagnált az élő sertés felvásárlási ára, ahogy öt héten át a német jegyzés is beragadt a történelmi rekordon álló, hasított súlyra vonatkoztatott 2,28 eurós szinten. Az elmúlt napokban azonban olyan hírek érkeztek Kínából, amelyek azonnal változtattak ezen a helyzeten: az értesülések szerint megugrott az afrikai sertéspestises (ASP) esetek száma, több tartományban is súlyos helyzet alakult ki.

A heti német jegyzés szerdán erre a hírre reagálva tovább nőtt (ami azért is lényeges, mert a magyar élősertés-árak alakulásában ez mindig meghatározó szerepet tölt be), 5 eurócenttel emelkedve, 2,33 eurós rekordon állt meg.

Ez az árnövekedés nagyon hamar beépül a felvásárlási árakba Magyarországon is

– mondta a vg.hu-nak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke.

Késleltetve indult el a sertésárak emelkedése

Éder Tamás elmondta, hogy a sertéshús-termékpályán a többi élelmiszerhez képest lényegesen megcsúszott a költségemelkedések piaci árakba történő beépülése: amíg az élősertés-ár februárban 90 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, addig ugyanekkor a hús és a húskészítmények fogyasztói ára csak 40 százalékkal emelkedett. Bár némileg torzítja az adatokat a sertéscombra húzott ársapka, de még ha ezt leszámítjuk, akkor is lényegesen alacsonyabb mértékű volt a drágulás.

Ennek az magyarázata, hogy amikor már minden élelmiszernek intenzíven emelkedett az ára, a sertéspiacon a kínai importcsökkenés miatt éppen egy, az uniós sertéspiacot megrázó, mély árbeszakadás volt megfigyelhető.

Később, késleltetve indult el a sertésárak emelkedése, a sertéspiacon még akkor is zajlott a növekvő árak önköltségbe épülése, amikor már más ágazatokban ez stabilizálódott. Az elmúlt két-három hónapban zajlott le egy újabb tetemes áremelkedés az élő sertés árában, ami egy többhetes stagnálás után most folytatódni fog.

sonka

Késleltetve indult el a sertésárak emelkedése, a sertéspiacon még akkor is zajlott a növekvő árak önköltségbe épülése, amikor már más ágazatokban ez stabilizálódott – fotó: canva.com

Luxuscikk vagy akciós termék lesz a húsvéti sonka?

A boltokban a füstölt termékek ára háromezer forintnál, a prémium húsvéti sonka kilója pedig négyezer forint körül kezdődik. A feldolgozók az élő sertés magas árát fokozatosan megpróbálták beépíteni átadási áraikba egy olyan helyzetben, amikor az élelmiszerpiacon forgalomcsökkenés következett be a megugrott infláció következményeként. A húsiparosok a kereskedelemre szeretnék hárítani az önköltség növekedését, a kereskedelem azonban a keresletcsökkenésre csak árcsökkentéssel tud reagálni.

Árcsökkentés már most is van bizonyos termékek esetében (tej, gabona, és az ezekból készült éllemiszerek) – a kiskereskedelmi láncok egymással versengenek a vásárlókért –, de ezek az akciók általában nem érintik a sertéshúst.

Ha árcsökkentés nincs is, de a fogyasztók felől érkező nyomás fékezi a magasabb önköltségek beépülését az árakba a sertéshúsoknál és a húskészítményeknél

– fogalmazott Éder Tamás.

sonka

A kereskedelem a keresletcsökkenésre csak árcsökkentéssel tud reagálni – fotó: canva.com

Inkább kevesebb, de jobb minőségű sonkát vásároljunk

Mostisch Martina, a Hússzövetség ügyvezető titkára elmondta, hogy lesz elegendő sonka húsvétra. A szakmai szervezet információi szerint, a leggyengébb minőségű, gyorspácolt, hőkezelt vagy főtt sonka kilogrammonként 2500 forint környékén kezdődik. Ez a tavalyi árnál 300-400 forinttal magasabb.

Valószínűsítik, hogy az idei húsvéti szezonban a korábbi években jellemzőnél kisebb mennyiséget fognak eladni, és a magas árak miatt várhatóan kevesebben választják majd a hagyományos érlelésű, pácolt, kötözött, illetve a paraszt- vagy a még drágább speciális sonkákat.

A Hússzövetség azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy ha kisebb mennyiségben is, de inkább mégis mindenki a minőséget válassza.