Az európai uniós szabályozás értelmében a jövő évtől Magyarországon is szelektíven kell gyűjteni a háztartási biohulladékot. Egyelőre azonban sok a kérdőjel a részleteket illetően – írja a hazipatika.hu

konyhai hulladék

Ahol elsőként indul el a folyamat, ott minden háztartás kap egy-egy külön hulladékgyűjtő edényt, amelyben a biohulladékot gyűjthetik – fotó: pixabay.com

2018-ban született meg a döntés az Európai Unióban arról, hogy 2023. december 31. után valamennyi tagállamban kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését. Az EU alapvető célkitűzése, hogy ennek a hulladéknak a 65 százalékát újrahasznosítsák.

Hazánkban a háztartási hulladék csaknem harmada konyhai hulladék, így nem valószínű, hogy meg lehet kerülni a szelektív gyűjtést. Alig öt hónappal a kötelező átállás előtt azonban még nem világos, hogy miként tud majd megfelelni Magyarország az uniós irányelvnek.

konyhai hulladék

2023. december 31. után valamennyi tagállamban kötelezően el kell kezdeni a háztartási biohulladék szelektív gyűjtését – fotó: pixabay.com

Mint írják, egyelőre még nem készült el az erről szóló jogszabály, az Energiaügyi Minisztérium sem nyilatkozott az ügyben, csak a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. erősítette meg, hogy a társaságuk fogja a háztartási biohulladék gyűjtését és a hasznosítónak való átadását megszervezni, de a jogszabály hiányában a számukra is sok kérdés maradt tisztázatlanul.

Iparági információk szerint várható, hogy majd csak fokozatosan vezetik be a rendszert az országban. Ahol elsőként indul el a folyamat, ott minden háztartás kap egy-egy külön hulladékgyűjtő edényt, amelyben a biohulladékot gyűjthetik. A társasházakban is lesz egy külön szemetes erre a célra – a kommunális, a papír-, a műanyag- és fémhulladék gyűjtésére való kuka mellett negyedikként.

gyümölcshéj

Iparági információk szerint várható, hogy majd csak fokozatosan vezetik be a rendszert az országban – fotó: pixabay.com

Léteznek olyan tagállamok, ahol az új rendszert már bevezették és nem vártak az eredetileg kijelölt végső határidőig. Brüsszelben május óta biztosít a város a háztartásoknak ingyen kukát és zacskót, az így gyűjtött hulladékot pedig hetente egyszer viszik el.

Izland, bár nem tagja az EU-nak, de – két évig tartó előkészítés után – a nyár elején önként vezette be a biohulladék szelektív gyűjtését. Egy Reykjavíkban élő nő elmondta, hogy a rendszer elindulását részletes felvilágosító kampány kíséri.

„Otthonra egy műanyag tárolótálcát kaptunk, ami olyan, mint egy felfordított hokedli, ebbe kell beleállítani egy papír tasakot, amibe mehet többek között a megromlott vagy megmaradt főtt, nem folyékony étel, a zöldségmaradék, vagy a kávézacc és a kukorica csutkája, utóbbiakat érdemes előtte papírtörlőbe csomagolni, különben átázik a papírtáska. A tasakot vissza lehet hajtani és bezárni, így tapasztalataink szerint nem lesz büdös" –számolt be a részletekről.