Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet jelentése alapján készült.
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 októberében az USA-ban 16 százalékkal, az Európai Unióban és Új-Zélandon egyaránt 22 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 49. hetében 2 százalékkal nőtt, a teljes tejporé 9 százalékkal, a sovány tejporé 15 százalékkal, a cheddar sajté 17 százalékkal csökkent 2022 azonos hetéhez mérten.
A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 555 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 271 euró/100 kilogramm volt 2023 50. hetében. Az ömlesztett vaj ára 150 százalékkal, a sovány tejporé 55 százalékkal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.
Tejtermékek – fotó: freepik.com
Magyarország
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 159,56 forint/ kilogramm volt 2023 novemberében.
A nyerstej felvásárlása 2023 novemberében az előző havi mennyiséghez képest 2 százalékkal mérséklődött, míg a 2022. novemberinél 2 százalékkal volt több. A nyerstej kiviteli ára 177,76 forint/ kilogramm volt 2023 novemberében, az előző havihoz képest 2 százalékkal emelkedett, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 20 százalékkal csökkent.
Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 12 százalékkal nőtt 2023 novemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2023 novemberében az előző hónaphoz képest:
- a 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej feldolgozói értékesítési ára (+5 százalék),
- a trappista sajt és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej (egyaránt +3 százalék) nőtt,
- míg a tejföl és a gyümölcsös joghurt (egyaránt –1 százalék), az adagolt vaj (–3 százalék) ára csökkent.
A KSH adatai szerint:
- a 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) tej és a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt +2 százalék) fogyasztói ára nőtt,
- az 1,5 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszanfriss) tejé és a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé egyaránt stagnált,
- míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej (–1 százalék), az adagolt vaj (–7 százalék) fogyasztói ára mérséklődött ugyanebben az összehasonlításban.