A hazai méhészetekben megkezdődött a teleltetési időszak, az ehhez szükséges élelmet már feletették a méhekkel, de kulcsfontosságúak az atka elleni védekezések is. A nyár nagyon megviselte a méheket, emiatt sok helyen kevesebb lehet a méhcsaládok száma.

A hőségben folyamatosan gondoskodni kellett az itatásukról, hűteni kellett a családok kaptárait. A fiasítás 35 fokot igényel, ezért ilyen hőmérsékleten kellett tartani a kaptár belsejét, ami nemcsak télen, hanem nyáron is fontos. Mivel magasabb hőmérsékleten károsodik a fiasítás, nagy szerepe volt annak, hogy a nagy melegben a méheknek kellő hőmérsékletet tudjanak biztosítani. Ez igénybe is vette őket – írja a novenyvedoszer.hu.

méz

Minőségben a mi mézünk felveszi a versenyt bármilyen külföldivel – fotó: pixabay.com

Sajnos sok volt a beteg család is, ezeket el kellett pusztítani, mert az antibiotikumos gyógykezelés nem megengedett. Árgyelán János, az Országos Méhészeti Egyesület Békés vármegyei szaktanácsadója szerint jelentősen megrendítették a méhésztársadalmat a tíz éves mélypontra süllyedő felvásárlási árak, valamint a Távol-Keletről az unióba folyamatosan beérkező méz, ami jelentősen rontja az esélyeinket.

Elmondta: azért sikerül olcsón arról a kontinensről beszállítani az unióba a mézet, mert ott jóval a mi termelési költségeink alatt állítják azt elő. A sok rossz hír mellett azonban reménykeltő az, hogy minőségben a mi mézünk felveszi a versenyt bármilyen külföldivel.

"A februári erős felmelegedés miatt korán kezdődött a méhészek munkája, amihez a méhcsaládoknak és a méhészeknek egyaránt alkalmazkodniuk kellett. A méhek nem tudták követni a gyors időjárás változást. Az aszály is közrejátszott, hiszen a repcetermés alatt nem volt elegendő csapadék, csak a virágzás vége felé, ezért abból tudtunk valamennyit pergetni. A tavaszi fagyoktól is megijedtünk, mint minden évben, hiszen március vége és április eleje mindig fagyos, így a megyében idén is elérte a fagy az akácosokat. Ennek ellenére szép eredmények születtek, illetve akik vándoroltatták a családjaikat a bevált területeikre, azok még jobban jártak" – fogalmazott Árgyelán János.

méz

Megrendítették a méhésztársadalmat a tíz éves mélypontra süllyedő felvásárlási árak – fotó: pixabay.com

A napraforgó – hasonlóan más növényekhez – korábban virágzott egy hónappal, viszont a nagy hőség és aszály ellenére is jó mennyiséget pergettek a méhészek. Voltak olyan területek, ahol a naprakevésbé hozott jó eredményeket az aszály és a talajminőség miatt.

Hogy hogyan mézel egy-egy növény, abban fontos szerepet játszik a talajösszetétel. A betegségek nem kímélték az állományokat, amelyek kifejezetten gyengén mennek bele a télbe.