Ha van kertünk, akkor remélhetőleg veteményesünk is van. De nem elég csak termeszteni a különféle zöldségeket és gyümölcsöket, hanem el is kell tudni tárolni azokat. Különben nem csak, hogy kárba vész az a sok munka, de még attól is elesünk, hogy olyan élelmiszert együnk, amiről tudjuk, hogy hol termett, mivel volt kezelve, és hogyan és mikor lett betakarítva.
Éppen ezért, nagyon fontos, hogy tudjuk, hogy melyik élelmiszert hogy a legjobb tárolni. Még akkor is, ha nem mi termesztettük azokat, hiszen a pénztárcánk sem örül, ha megromlanak, és amúgy is nagyon rossz érzés, amikor élelmiszert kell kidobni.
Ráadásul nagyon sok a tévhit, így érdemes utánajárni, vajon hol van a legjobb helye a lisztnek, valóban a hűtőben kell-e tárolni a tojást, vagy hogy áll el a legtovább a kenyér.
Ne dobjunk ki ételt
Mivel sajnos évente átlagosan 33 kg élelmiszert dobunk ki a szemétbe, érdemes nagyon tudatosnak lenni már a bevásárlás során is. Nem is olyan butaság, amit a szüleink, nagyszüleink csináltak. Kezdjünk el hát mi is bevásárlólistát írni, és nem farkaséhesen indulni a bevásárlótúrára. Sokkal kevesebb felesleges dolgot fogunk vásárolni, és nem fogunk megfeledkezni annyi mindenről, hiszen ott a lista.
Amikor pedig valamilyen oknál fogva nagyobb mennyiséget kell otthon raktároznunk, fontos, hogy a lejárati határidő szerint kerüljenek be a polcokra a termékek, így elkerülhetjük, hogy a gyorsan lejáró élelmiszerek a kukában végezzék.
Érdemes időnként átnézni, milyen élelmiszerek vannak a kamra polcain, a hűtőben és a mélyhűtőben, és azok felhasználásával elkészíteni az ételeket, hogy ki tudjon ürülni, majd legyen helye a frissen eltett befőtteknek, lekvároknak és minden más finomságnak. Az, hogy legyen otthon tartalékban étel és ital, nagyon fontos. Azonban pontosan azért, hogy ezek ne romoljanak meg, és ne kelljen kidobni őket, nagyon oda kell figyelni a részletekre a tárolásuk során.
Ne álljunk hosszasan a hűtő nyitott ajtaja előtt. Tegyük mindig ugyanoda az élelmiszereket, így könnyen megtaláljuk őket. Fotó: Shutterstock
Fontos, hogy milyen módon nem szabad tárolni az élelmiszereket
1. A cukor és a só esetében a legnagyobb ellenség a nedvesség. Éppen ezért, amint megvásároltuk azokat, érdemes átönteni a zacskóból, vagy a papírzacskóból egy légmentesen zárható üvegbe. De így van ez a fűszerek esetében is. A legjobb megoldás, ha jól zárható fűszertartóba öntjük át őket a tasakokból, és olyan helyen tároljuk a fűszereket, ahol se pára, se fény nem éri őket. Így sokáig megtartják aromájukat és színüket, ráadásul a kártevők sem tudnak belemászni.
2. Az olajos magvakat ne tároljuk a kamra polcain, mert nagyon hamar meg fognak avasodni, a bennük található olaj miatt. Érdemes azokat inkább a hűtőben tartani.
3. Az almát, a körtét, a citrusféléket, vagy éppen a banánt viszont pont ellenkezőleg, semmiképp sem érdemes hűtőben tárolni, hiszen kiválóan elállnak a hűvös kamrában, sőt, tovább maradnak frissek, mint a hűtőszekrényben. De szintén érdemes rá odafigyelni, hogy a hagymát és a fokhagymát száraz, sötét helyen tároljuk, ahol jól jár a levegő. Azonban hűtőben ne tároljuk, mert a nedvesség hatására nagyon hamar tönkre fog menni, nem is beszélve a szagról, amit a hűtőben áraszt.
4. A kenyeret ne hagyjuk a zacskóban, amibe a vásárláskor beletettük, mert bár puha marad, nagyon hamar meg fog penészedni. Érdemes jól szellőző, általában textilből készült zsákban tárolni, hogy sokáig megőrizze frissességét. A mélyhűtőben is sokáig eltárolható, így ha kifogytunk a kenyérből, csak elő kell venni, és hagyni, hogy pár óra alatt szobahőmérsékleten kiolvadjon.
5. A mézet legjobb szobahőmérsékleten tárolni, ahol nem éri sok fény. A hűtőben azonban nagyon hamar kristályossá fog válni.
6. Tévhit az is, hogy a paradicsomot a hűtőben kell tárolni. Ez sajnos egyáltalán nem tesz jót neki. Nem véletlen, hogy a boltokban és a piacon sem hűtve tudjuk megvásárolni. Szobahőmérsékleten sokáig eláll, és tökéletesen megőrzi zamatát.
7. A lisztben sajnos nagyon gyakran találkozhatunk például mollyal, így mindenképp jól záródó edényben tároljuk. A hűtőben, vagy egy hűvös kamrában is kiválóan eltartható.
8. Ahogy az is örök vita lesz, hogy a tyúk, vagy a tojás volt előbb, úgy a tojás tárolásával kapcsolatos vélemények is igen csak eltérők lehetnek háztartásonként. Van, aki esküszik rá, hogy csakis hűtőben lehet hosszan eltartani, de van, aki a kamrában tárolja. Érdemes a dobozában tartani, mert az kellő szellőzést biztosít számára, akár a hűtőben, akár a kamrában tároljuk.
Így használd a hűtőt és a mélyhűtőt
A hűtőszekrényben sem mindegy, hogy mit hova teszünk, és hogyan tárolunk. A mélyhűtővel kombinált hűtőszekrények esetében a hőmérséklet általában a legalsó polcokon a legalacsonyabb, és minél feljebb pakolunk, annál melegebb van a hűtőben. Éppen ezért alulra érdemes helyezni a nagyobb hűtést igénylő élelmiszereket.
Ezért érdemes a nyers húsokat az alsó pocokra helyezni, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig általában a hűtőszekrény alsó fiókjaiban kellene tárolni. Ezeket nem érdemes megmosni, mielőtt bekerülnek a hűtőbe, mert úgy sokkal gyorsabban fognak megromlani, azonban arra ügyeljünk, hogy ne érintkezzenek más élelmiszerekkel, a rajtuk található szennyeződések miatt.
A hűtőszekrény felső polcára érdemes helyezni a főtt ételeket, jól zárható dobozokban. Középre tegyük a felvágottakat, kolbászokat, a vajat és a joghurtokat is. A hűtőszekrény nyitogatása miatt az ajtóra helyezett élelmiszerek vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet ingadozásnak, így hiába van beépített tojástartó a hűtőszekrény ajtaján, nem érdemes abban tárolni a tojást. Viszont az ajtó kiváló az innivalók tárolására, így ide tehetjük az üdítőket és az ásványvizeket is.
A hűtőben sem mindegy, mit hol tárolunk. A tojás ne kerüljön a hűtőszekrény ajtajára! Fotó: Shutterstock
Ha mindig ugyanoda tesszük az adott élelmiszert, nagyon sok időt és energiát nyerünk azzal, hogy nem állunk hosszasan tanácstalanul a nyitott hűtő ajtaja előtt, keresgélve a benne lévő dolgokat. Nem érdemes túlzsúfolni a hűtőt, hiszen egyrészt nehezebben találjuk meg benne a keresett élelmiszereket, másrészt nem tud a hűtőben áramlani a levegő, és így csökken a hűtés hatékonysága. Nem is beszélve arról, hogy az egymásra pakolt élelmiszerek nem lesznek kellő mértékben hűtve. A levegő helyes áramlása miatt ügyeljünk arra is, hogy az élelmiszerek ne érjenek a hűtőszekrény belső falához.
A kamrában is fontos a helyes tárolás
A kamrában is érdemes kellő távolságra tartani egymástól a zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen egymáshoz érve sokkal gyorsabban romlanak meg. Rendszeres időközönként át kell vizsgálni, hogy milyen állapotban vannak, és a romlottakat eltávolítani a többi közül, a csírákat pedig leszedni.
Az üvegekre mindig érdemes ráírni, hogy mi van bennük, és mikor készültek, hiszen évek múlva nem biztos, hogy egyszerű lesz megkülönböztetni egymástól a szilva- és a baracklekvárt.
Habár korábban jóformán minden a kamrába kerülhetett, amit nem kellett hűteni, a manapság nagyon népszerű bio, öko és egyéb természetes élelmiszerek nem tartalmaznak tartósítószereket, így a tárolásukra sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani.
A csatos üvegek, műanyag vagy fa tárolók beszerzése kiváló befektetés, hiszen megvédik az élelmiszereket a kártevőktől, frissen tartják az ételt és sokszor fel lehet őket használni. Ráadásul rendezett és tiszta marad a kamra. Arra is ügyeljünk a tárolás során, hogy némelyik élelmiszernek csak addig van biztonságos helye a polcon, amíg felbontásra nem kerül. Utána már érdemes azt inkább a hűtőszekrényben tárolni.
Így van ez a mogyoróvaj esetében is, különösen, amennyiben az tartósítószermentes, hiszen a kamra polcán nagyon hamar megavasodik vagy bepenészedik, ezért felbontás után mindig tegyük a hűtőbe, így sokáig finom marad és az olaja sem válik ki. De a diófélék is nagyon gyorsan romlanak a kamrában, a telített zsírtartalmuk miatt, sőt, a kártevők ellen is védeni kell őket, így tegyük mindig jól záródó üvegbe, vagy légmentesen záródó műanyag tasakba.
Viszont a pékáruk akkor penészednek be, amikor nedvességet kapnak és túlságosan meleg helyen tároljuk azokat, így a legjobb, ha a hűtőszekrénybe kerülnek. A fény, a nedvesség és a hő hatására a búzaliszt, és egyéb gabonák megpenészedhetnek, sőt, tele lehetnek kártevőkkel, így ne vegyünk belőlük egyszerre nagyobb mennyiséget, és rögtön a bevásárlás után kerüljenek jól záródó edényekbe, majd a fagyasztóba, felhasználásig.
Mindenkinek sok saját termesztésű és hosszan eltartható finomságot kívánunk!