Az édesség utáni vágy mögött általában valamilyen élettani probléma áll. Létezik azonban egy hatékony étkezési trükk, ami segíthet csillapítani cukoréhségünket.
Mi okozza a cukoréhséget?
A falási rohamot több minden is előidézheti: például a stressz, az egészségtelen táplálkozás vagy a túlzott cukorbevitel. A jelenség mögött valójában a vércukorszint zuhanása, pontosabban az inzulin ingadozása áll.
A cukoréhség kiegyensúlyozott étrenddel kezelhető, ami teljes értékű szénhidrátokat, fehérjéket, rostokat és egészséges zsírokat egyaránt tartalmaz, mindezt napjában többször, kis étkezésekkel beiktatva. Az is jó megoldás, ha a cukoréhség jelentkezésekor friss gyümölcsöt, magvakat vagy étcsokoládét fogyasztunk, továbbá a megfelelő folyadékfogyasztás is segíthet: étkezések előtt mindig igyunk meg egy pohár vizet, ami szintén megszüntetheti a cukor utáni sóvárgást. Azonban van még egy trükk, ami segíthet csökkenteni az édesség utáni vágyunkat.
Ez az étel segít megszüntetni a cukor utáni sóvárgást
Abban az esetben, ha ránk tör a cukoréhség, általában azonnali megoldásra van szükségünk. Szakértők azt tanácsolják, hogy
ilyenkor együnk meg egy szem mazsolát, méghozzá olyan lassan, amilyen lassan csak tudjuk.
A módszer működik, és a tudomány alátámasztja azt is, hogy miért. A szőlőszem lassú elfogyasztása olyan természetes vegyi anyagokat – a bogyós gyümölcsökben is megtalálható polifenolokat és antioxidánsokat – szabadít fel a szervezetben, melyek még a legerőteljesebb sóvárgást is képesek csillapítani. Ráadásul ezek az anyagok segíthetnek a káros szabad gyökök semlegesítésében is, melyek sejtkárosodást és különböző betegségeket okozhatnak.
Cukoréhség esetén együnk meg egy szem mazsolát, olyan lassan, amilyen lassan csak tudjuk – fotó: Shutterstock
Hogyan segít a mazsola?
Vegyük a kezünkbe a mazsolát, vizsgáljuk meg a barázdáit, szagoljuk meg, és közben figyeljük testünk reakcióit. Ezután helyezzük a nyelvünkre, forgassuk a szánkban, érezzük az állagát, a zamatát, majd lassú mozdulatokkal rágjuk szét. Miután lenyeltük, maradjunk mozdulatlanul, és képzeljük el, ahogy a gyümölcs végighalad egészen a gyomrunkig. Végül tegyük fel a kérdést magunknak, valójában mire is van szüksége a testünknek.
Dr. Leslie Korn mentális táplálkozási szakértő szerint ez rengeteget segít abban, hogy visszaszerezzük a kontrollt reakcióink felett, és megtanítsuk testünket arra, hogy nemet mondjon a kísértésnek. A tudatos táplálkozás folyamata olyan kémiai reakciót indít el a paraszimpatikus idegrendszerünkben, ami lelassítja a pulzust és a légzést, így az étvágyunk is stabilizálódik, valamint előreláthatóan javul az emésztésünk a következő étkezés során.
Bár a szakértő a mazsola fogyasztását javasolja markáns ízvilága és állaga miatt, elmondása szerint az apró falatok szinte bármilyen ételből segíthetnek, és ugyanúgy meghozzák a kívánt eredményt. A hangsúly a tudatos rágcsáláson van. Ez eltereli testünk figyelmét a sóvárgásról, és anélkül elégíti ki éhségérzetünket, hogy egészségtelen dolgokat fogyasztanánk. A mazsola helyett választhatunk mandulát, diót, tökmagot, napraforgómagot, más aszalt vagy friss gyümölcsöt, de a sárgarépa, az uborka vagy a zeller is jó választás lehet.
Forrás: noklapja.hu
Indexkép: Shutterstock