A ribizli fogyasztásának egészségügyi előnyei

A ribizli rendkívül egészséges, hiszen tele van C-vitaminnal, amely támogatja az immunrendszer működését, és bővelkedik vasban, mely tápanyaggal a vérszegénység kialakulását előzhetjük meg. A ribizli gazdag forrása továbbá a kalciumnak is, amely erős fogazatot és csontokat biztosít. Emellett gazdag flavonoid- és B-vitamin-forrás, melyek segítik a keringési rendszert és a cukorbetegség megelőzését.

A ribizli vízhajtó hatással is rendelkezik, így  sokat segíthet a vesék megtisztításában és tehermentesítésében.

Mivel magas a cukortartalma, cukorbetegek csak mértékkel fogyasszák, azonban ha nem vagyunk betegek, akkor segíthet fenntartani a vércukorszintünk optimális szintjét.

A ribizli tartalmaz káliumot is, amely a vérnyomás szabályozását segíti elő, biztosítani tudja a szervezetben a megfelelő folyadékegyensúlyt, szabályozza az ideg- és izomfunkciókat, és segít a szív egészségének fenntartásában, valamint tartalmaz magnéziumot is, mely támogatja a jobb idegrendszeri és izomműködést.

A ribizlinek magas a rosttartalma, ami segíthet a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás megelőzésében. Ha edzés előtt fogyasztjuk, nemcsak az izmoknak biztosítunk megfelelő táplálékokat, hanem a szervezetünk glikogénraktárait is feltöltjük vele.

A ribizli nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, elsősorban polifenolokban bővelkedik, melyek kiváló gyulladáscsökkentők, főleg a gyomor gyulladásos betegségeivel szemben nyújthatnak védelmet.

A szervezetben kialakuló gyulladás szív-, máj- és vesebetegségeket is okozhat, valamint kialakulhat ízületi gyulladás vagy húgyúti fertőzés is; a gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag ételek fogyasztása megakadályozhatja vagy csökkentheti a gyulladás kialakulásának esélyét.

ribizli

A ribizli nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, elsősorban polifenolokban bővelkedik – fotó: Pixabay

A gyümölcs görcsoldó aktivitással is rendelkezik, de hasmenés kezelésére is használják.

A ribizli antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása megakadályozza a krónikus vesebetegségek kialakulását, megvédi a kiválasztó szervrendszert a gyulladástól és a fertőzésektől, és segít meggátolni a vesekő kialakulását.

A ribizli sok C-vitamint tartalmaz, véd a szabad gyökök károsító hatása ellen, és támogatja a memória, a tanulási képességek és a kognitív funkciók működését is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Pixabay