Talán nincs is olyan napunk, amikor ne használnánk valamilyen édesítőszert, leggyakrabban cukrot. Már reggel, a kávézáskor előkerül, és szinte az egész napunkat végig is kíséri, valamilyen formában. Pedig az utóbbi időben sokat hallunk róla, hogy a finomított, fehér cukor káros az egészségünkre, különösen a szívünkre nézve.
De vajon mi az igazság a fehér cukorral kapcsolatban és milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre, ha el akarjuk hagyni? És vajon mi a helyzet a különféle édesítőszerekkel? Édes bűnbe esünk minden alkalommal, vagy vannak olyan édesítők, amelyek kifejezetten jót tesznek az egészségünknek? Tudnunk kell, hogy mi az, amivel ártunk az egészségünknek, és mi az, ami segít, hogy jól működjön. Az apró változtatások pedig életbevágóan fontosak!
A cukor cseppet sem édes titkai
A cukor egy olyan szénhidrát, amely édes ízt kölcsönöz az ételeinknek. Számos altípusa létezik, például a glükóz, a fruktóz, a laktóz, a maltóz, a szukróz. Ezek egy része az élelmiszerekben természetes módon található meg, így ott van a gyümölcsökben, zöldségekben, de még a tejtermékekben is.
A cukor hasznos eleme a szervezetnek, de nem a finomított cukor. Azt a cukrot, melyet a szervezet a sejtek energiatermeléséhez használ, már önmaga állítja elő, többnyire keményítőből, és más anyagokból. A kívülről bevitt cukor feldolgozásához igen nagy mennyiségben van szüksége B1 és B3-vitaminra, valamint cinkre és krómra, így a nagy mennyiségű cukorbevitel mellett ezekből a tápanyagokból könnyen alakul ki hiány.
A finomított cukor kiváló alternatívája lehet a méz. Fotó: Shutterstock
Ne gondoljuk, hogy csak az édességekben találkozhatunk a fehér cukorral, hiszen a legtöbb étel tartalmaz hozzáadott cukrot, ráadásul nem is kis mennyiségben. Sajnos a feldolgozott élelmiszerek többségében is nagy mértékben található fehér cukor.
A magas cukortartalmú ételek pedig számos egészségügyi panaszt képesek előidézni, melyek között első helyen állnak a különféle szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a népbetegségnek számító elhízás is. A cukorhoz ráadásul könnyen hozzá tud szokni a szevezetünk, így egyre többet és többet kívánunk majd fogyasztani belőle.
A glikémiás index, vagyis a GI az adott cukor vércukorszint-emelő hatását mutatja meg. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek nagyon megemelik, míg az alacsony GI-vel rendelkezők kevésbé emelik meg a vércukorszintet. A cukrok csomagolásán fel van tüntetve a glikémiás indexük, így azt figyelembe véve tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Természetesen meg kell említeni a kettes típusú cukorbetegség, vagy az inzulinrezisztencia lehetőségét is, melyek szintén a túlzott cukorfogyasztás következményei.
A cukorból sem csak egyfajta létezik
1. A leggyakrabban használt cukor a fehér cukor, vagyis a finomított répa-, vagy kristálycukor. Ezt a cukorrépa levéből nyerik, majd tisztítják és kristályosítják, míg szemcsés állagú nem lesz.
2. A porcukor a kristálycukor őrölt verziója.
3. A befőzőcukor kissé savanykás ízű, világosbarna színű. Hagyományos cukorból készül, zselésítő, tartósítószer és étkezési sav hozzáadásával.
4. Habár sokan azt gondolnák, hogy a barna cukornak semmi köze nincs a hagyományos cukorhoz, valójában finomított fehér cukor, de azért, hogy szép, barna színe legyen, melaszt adnak hozzá a gyártás során. Készülhet répa- és nádcukorból. A barna cukor a hagyományos cukorhoz hasonlóan megemeli az inzulinszintet, és kivonja a szervezetből a lebontásához szükséges B-vitamint és a mikrotápanyagokat.
5. A gyümölcscukor, más néven a fruktóz, tisztított és kristályosított D-fruktóz, melyet nád- vagy répacukor bontásával állítanak elő. A fruktóz egyébként minden gyümölcs levében megtalálható, és a mézben is ott van.
6. A szőlőcukor a természetben elsősorban gyümölcsökben és a mézben található meg. Keményítőből állítják elő, mely keményítő származhat például kukoricából vagy burgonyából.
7. A nyírfacukor nagyon sok olyan pozitív tulajdonsággal bír, amely a fehér cukrot nem jellemzi. Alacsony glikémiás indexe van, 40%-kal kevesebb kalória van benne, minimális a szénhidráttartalma. Azonban a nyírfacukor halálos méreg a háziállataink számára.
8. A nádcukor finomítatlan cukor, melynek célja, hogy megőrizzék a nádcukor eredeti melasztartalmát. Ennek köszönheti nagyon szép, barna színét és különleges aromáját és ízét is. A glükóz- és a fruktózmolekula összekapcsolódásából keletkezik, tehát a vegyület megegyezik a kristálycukorral, egy különbséggel. A cukornádból kinyert szacharóz nincs finomítva, ez pedig azt jelenti, hogy a B-vitamin, a kalcium, a magnézium, a vas, a cink és a foszfor mind a természetes eljárásnak köszönhetően van jelen a nádcukorban.
Próbáld meg velük pótolni a finomított cukrot
1. Sztívia
A sztívia a kertünkben is helyet kaphat, sőt, az ablakban is, hiszen cserépben is nagyon könnyen termeszthető és szaporítható. A sztívia zöld levele remekül pótolja a cukrot. A sztívia sütéskor nem bomlik el, meg is lehet őrölni és porként is tárolható.
Számtalan természetes megoldás van a finomított cukor helyettesítésére. Fotó: Shutterstock
A sztívia bokros növény, amelyiket teleltetni kell és csak április végén kerülhet ki újra a kertbe, amikor már egészen biztosan nem fenyegetik a fagyok. Magról és dugvánnyal is szaporítható, de a magja nagyon nehezen csírázik, ezért inkább a dugvány jelenti a megoldást, ha több sztíviát szeretnénk. Fogyasztása a magas vérnyomás és az érelmeszesedés területén jótékony élettani hatásokat eredményez. Használható sütéshez, főzéshez, és megfelelő a mindennapos fogyasztásra is.
2. Cukorrépa
Egyáltalán nem lehetetlen, hogy cukorrépa legyen a kertünkben. Vetőmagot vagy palántát is vásárolhatunk. A cukorrépa kétéves növény, amelyik az első évben répatestet és levélkoronát fejleszt, és a második évben virágzik és hoz magot, és áprilisban vethető. Sok helyre van szüksége, és októberben szedhetjük. A cukrot főzéssel nyerhetjük ki belőle.
3. Méz
Habár nem a legegyszerűbb dolog méheket tartani, a mézhez könnyen hozzájuthatunk a közeli termelőktől. Ráadásul nem csak a cukor pótlására kiváló, de megfázáskor is számíthatunk rá, és az immunrendszerünk erősítésére is megéri rendszeresen fogyasztani.
A méz rengeteg vitamint és a szervezetünk számára hasznos és nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz. Megtalálható benne a vas, a kalcium, a mangán, a foszfor, a réz, a magnézium, a kálium, a nátrium és a cink. A vitaminok közül kisebb mennyiségben megtalálható a mézben a B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamin. Minél sötétebb színű a méz, annál több ásványi elem van benne.
4. Aszalt finomságok
A kávéba ne tegyük, de ha édességre vágyunk, próbáljuk meg a csokoládét vagy a cukrot aszalt gyümölcsökkel helyettesíteni. Ezeket ráadásul akár otthon is elkészíthetjük, főleg, ha vannak a kertünkben gyümölcsfáink.
Mivel az aszalás során koncentrálódik a gyümölcsökben a cukor, így még édesebbek lesznek, mint nyersen fogyasztva. Ha nincs aszaló berendezésünk, akár a konyhai sütőben is tudunk aszalni.
5. Kókuszcukor
A kókuszcukor csak nemrég vált igazán kedveltté, mivel rendkívül alacsony a glikémiás indexe. Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja. A kókuszpálmán megmetszik azokat a virágbimbókat, amelyek még nem nyíltak ki, és ezekből nyerik ki a nektárt, amely a kókuszcukor alapja. A nektár a kókusz minden értékes hatóanyagát tartalmazza, a színe barna, az ára pedig sajnos nagyon magas.
6. Eritrit, eritritol
Olyan cukoralkoholról van szó, amely természetes édesítőszer. 60-80%-kal édesebb a szacharóznál, 1 grammjában 0,2 gramm kalória található. Az eritrit legnagyobb része felszívódik a vékonybélben, és csak minimális mennyiség jut a vastagbélbe. Erős antioxidáns hatása is van.
Nagyon fontos, hogy mindig alaposan nézzünk utána, milyen édesítőszert szeretnénk használni. Ismerjük meg a jó és rossz tulajdonságait, hatásait, és csak azután döntsünk a használatáról, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem árthat nekünk. A legjobb, ha csak olyan édesítőszert válsztunk, amelyik természetes, és tökéletesen megbízható.