Egyre nagyobb kihívásokkal küzd a mezőgazdasági ágazat, amelyeket a növekvő globális hőmérséklet és az éghajlatváltozás által kiváltott hőstressz okoz. Azonban most olyan váratlan megoldás merült fel, ami reményt ad ezen kihívások enyhítésére, potenciálisan segítve a fenntartható termelésre törekvő gazdálkodókat az egyre melegedő világban. Egy tanulmány szerint hőtűrő tehenek genetikai szelekcióval történő tenyésztése növelheti az élelmiszer-biztonságot.
A hő egyre nagyobb kihívást jelent az állatok növekedésére és szaporodására gyakorolt hatásai miatt – fotó: pixabay.com
Reményt adhat a hőtűrő szarvasmarhák genetikai szelekciója
Az éghajlatváltozás miatt emelkedő hőmérséklet próbára teszi az állatállományt, például a szarvasmarhákat is, egyre nagyobb nehézségeket okozva a növekedés és a szaporodás terén.
Kutatások szerint azonban azok a tehenek, amelyek képesek a testhőjük 85% -át eloszlatni, ígéretet jelenthetnek az élelmiszerbiztonság növelésére a melegedő éghajlat ellenére is.
Globális prioritássá vált az élelmiszerek termelésének fenntarthatóvá tétele, így az, hogy ezek a tehenek hatékonyan izzadva képesek jelentősen csökkenteni a hőstresszt, nagy áttörésnek számíthat.
A szarvasmarhák is izzadnak
Az új tanulmány azt is részletezi, hogy miként lehetséges azonosítani azokat a géneket a szarvasmarhafajtákon belül, amelyek a legnagyobb hőtűréssel rendelkező utódokat hozhatják létre.
Ez a felfedezés megkönnyebbülést jelenthet a mezőgazdaság számára, amely folyamatosan küzd az emelkedő hőmérséklettel és annak az állatállomány egészségére és termelékenységére gyakorolt káros hatásaival.
Hasonlóan az emberekhez a tehenek is izzadnak, és ez a legújabb tudományos eredmények szerint kulcsfontosságú szerepet játszik a túlélésükben. Az éghajlatváltozás negatív hatásainak fokozódásával a szarvasmarha-tenyésztésben a hő egyre nagyobb kihívást jelent az állatok növekedésére és szaporodására gyakorolt hatásai miatt. Ezért egyre inkább szükség van olyan szarvasmarhák tenyésztésére, amelyek jobban ellenállnak a melegebb és hosszabb nyaraknak.
A szarvasmarha-tenyésztés forradalmasítása
A Floridai Egyetem Élelmiszer- és Agrártudományi Intézetének (UF/IFAS) professzora, Raluca Mateescu szerint ezek a tehenek az izzadásra támaszkodnak annak érdekében, hogy a testhőjük körülbelül 85% -át elvezessék. Elmondta, hogy normál esetben a tehenek amikor túlmelegednek abbahagyják az evést, ez pedig jelentősen befolyásolja az egészségüket.
Az Interesting Engineering számolt be arról, hogy ez a csökkent táplálékfelvétel hátráltatja a tehenek növekedését, termelékenységét és – főként a szubtrópusi régiókban, ahol a hőstressz súlyosabban áll fenn, – veszélyeztetheti a marhahústermelést. Mindez gyakran jelentős pénzügyi veszteségeket eredményez.
Enyhíteni kell a hőstressz szarvasmarhákra gyakorolt hatását
A Journal of Animal Science and Biotechnology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szarvasmarhafajtákban azonosítani kell azokat a specifikus géneket, amelyek az izzadásnak és a hőtűrésnek jobban megfelelő utódokat képesek létrehozni.
A tanulmány a szarvasmarhák verejtékezési képességében mérsékelt genetikai variációt talált, ami arra utal, hogy a genetikai markerek alapján kiválaszthatók azok a szarvasmarhák, amelyek a legmegfelelőbbek ebből a szempontból.
A kutatás hangsúlyozza, hogy enyhíteni kell a hőstressz szarvasmarhákra gyakorolt hatását, ezért a genetikai szelekció kulcsfontosságú lehet a hőstresszel szembeni ellenálló képesség javításához.
A tudósok célja, hogy olyan szarvasmarhákat tenyésszenek, amelyek melegebb éghajlaton is termelékenyek maradnak, fenntartják a reproduktivitásukat, egészségüket, hozzájárulva a fenntartható élelmiszerellátás biztosításához.
Forrás: techtimes.com