A legtöbb asztalon ott van a borsszóró és a sószóró. Nem véletlen, hiszen ezt a két fűszert használjuk a leggyakrabban az ételeink ízesítésére, és utóízesítésére. Lássuk be, a sótlan étel élvezhetetlen, így hát nem hagyjuk magunkat, és ha valami nem elég sós, megsózzuk.
És így járunk el a paradicsom, a paprika vagy akár egy zsíroskenyér fogyasztása esetén is. De kevesen eszik só nélkül a főtt kukoricát, vagy a lángost. A só sokak kedvenc fűszere, azonban nagyon óvatosnak kell lenni vele, hiszen a túlzott sófogyasztás komoly egészségügyi veszélyeket hordoz magában. Mértékkel természetesen lehet és kell is fogyasztani. De nagyon fontos, hogy ezt ne lépjük túl! Az élet és az étel is akkor jó, ha kellően ízletes. Azonban ne essünk túlzásba, hiszen só, illetve szó sem lehet arról, hogy egy fűszer ártson nekünk!
Ismerd meg a sót
A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. A napi ajánlásnak megfelelő 5 gramm só körülbelül 1 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ebben benne van az összes étkezés is, beleértve a félkész és kész termékeket is.
A só, azaz a nátrium-klorid két alkotórésze a nátrium (40%) és a klór (60%). A nátrium a klórral és a káliummal együtt a szervezet folyadékháztartását szabályozza, és nagyon fontos szerepe van az ideg- és izomműködésben, a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. A klór a gyomorsósav alkotórészeként közreműködik az emésztésben, a nátriumhoz, illetve a káliumhoz kötött kloridion formájában pedig a só-víz háztartásban és a savbázis egyensúly fenntartásában. Az emberi szervezetben megközelítőleg 80-100 gramm nátrium található, amelynek többsége oldott formában van jelen, kisebb részét a csontok és kötőszövetek raktározzák el - tudjuk meg a webbeteg.hu cikkéből.
Az energiát nem adó, ugyanakkor a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen nátrium, bár az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, azonban napi 1,5-2 gramm mennyiség elégséges belőle egy egészséges felnőtt napi nátriumigényének fedezéséhez. Ez pedig bőven fedezhető a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozással, megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával – emlékeztet Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja.
A só mértéktelen használata egészségkárosodáshoz vezethet. Tartsuk be a napi 5 gramm ajánlott mennyiséget. Fotó: Shutterstock
Sajnos hazánkban még mindig nagyon magas a sófogyasztás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sóbeviteli ajánlásának (5 g/nap) több mint a háromszorosát fogyasztjuk naponta. Pedig a szakemberek szerint az ételeink sótartalmának 10-20 százalékos csökkentését a nyelvünk nem is érzékelné. Átlagosan egy hónap kell ahhoz, hogy hozzászokjunk a kevésbé sós ízekhez, így fokozatosan érdemes a sót csökkenteni. Különösen a gyermekek esetében kell odafigyelni a túlzott sóbevitelre, hiszen ez fogja befolyásolni felnőtt korban az ízlésüket. Egyéves kor alatt napi 1 gramm, majd 3 éves korig 2 gramm, 6 éves korig 3 gramm, 11 éves korig pedig 4 gramm a napi beviteli mennyiség. 11 éves kor felett lehet a felnőtt mennyiséggel kell számolni, amely 5 gramm.
Kifejezetten nátriumszegény vagy sószegény jelző használható, ha az élelmiszer nátrium tartalma nem haladja meg a 0,04g/100got. Nátriummentes vagy sómentes a termék, ha a nátrium tartalma maximum 0,005g/100g. Az európai lakosság sóbevitelének 70-75 százaléka a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából, 10-15 százaléka pedig a pedig a főzés során hozzáadott sóból, vagy éppen az asztali sózásból adódik. A legtöbb sót tehát a félkész és kész ételekkel visszük be a szervezetünkbe. Sót nagyon sokféle élelmiszerben találhatunk, így jelen van például a kenyérfélék, pékáruk, margarinok, húskészítmények, felvágottak, sajtok, salátaöntetek, konzervek, sós nassolnivalók, félkész- és késztermékek, valamint kényelmi termékek fogyasztásakor is.
Mivel a só a legolcsóbb ízfokozó, amivel fel lehet javítani a különböző termékeket, a gyártók gyakran alkalmazzák. Sőt, mivel a só megtartja a vizet, használatától nő az adott termék tömege. A csökkentett nátriumtartalmú konyhasó, melyben a nátrium egy részét káliumra cserélték, még nem terjedt el Magyarországon.
A só helyett ajánlott inkább zöldfűszereket, szárított fűszernövényeket használni, mint amilyen a petrezselyem, az oregánó vagy a zeller. Hőségben, és fizikai munka vagy sportolás után nem csak vizet, hanem elektrolitokat is veszítünk. Utóbbiak közé tartozik többek között a nátrium, a kálium, a kalcium, a magnézium és a klorid, így a sportitalok mértékkel fogyasztva hasznosak a versenyek, hosszabb távú edzések idejére, de inkább alacsony nátriumtartalmú, de kalciumban és magnéziumban gazdag ásványvizet válasszunk.
Ezért legyél óvatos a sóval
Kutatások igazolják, hogy a túlzott sófogyasztással összefügg a magas vérnyomás, a stroke, a vesebetegség vagy a szívelégtelenség kialakulása. Sőt, újabb kutatások szerint a túlzott sóbevitel krónikus vesebetegséget idézhet elő.
A tanulmány keretében, amelyet a JAMA című tudományos folyóiratban publikáltak, dr. Lu Qi, a Tulane Egyetem epidemiológiai professzora és csapata egy 12 éves időszakon keresztül összesen 465 288 ember egészségügyi állapotát követte nyomon - tudjuk meg a divany.hu cikkéből.
A kutatók azt vizsgálták, hogy a résztvevők mennyi sót fogyasztanak, és döntésük mennyire befolyásolja a vesebetegség kockázatát. A kutatók szerint a résztvevőknél a sóbevitellel arányosan nőtt a krónikus vesebetegség kockázata.
Azonban mértékkel fogyasztva a só egyáltalán nem ártalmas. Sőt, a szervezetnek nagy szüksége van rá, hogy megfelelően tudjon működni, mivel a só egyik meghatározó anyaga, a nátrium, számos testi funkcióhoz szükséges, így elengedhetetlen az izom-összehúzódás, a folyadékvisszatartás és az idegimpulzusok szempontjából is.
A só az egyik leggyakoribb fűszer, de oda kell figyelni a mértékére. Fotó: Shutterstock
Azonban igazán kevésre van csak szükség belőle a szervezet számára. A WHO ajánlása szerint ugyanis nem szabad napi 5 grammnál több sót fogyasztani. Ezért minél kevesebb sót fogyasztunk, annál kisebb az esélyünk a krónikus betegségek kialakulására.
A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást, mely az agyvérzések 62 százalékának, a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának hátterében áll. Éppen ezért fontos, hogy ne vásároljunk olyan élelmiszereket, amelyeknek magas a sótartalma, és mi magunk se sózzuk meg az ételeinket túlságosan.
Ahány ház, annyiféle só
Azonban az sem mindegy, hogy milyen sót használunk. Amíg évekkel ezelőtt a sóból csak néhány fajta létezett, ma már nagyon széles választékban kapható.
1. A konyhasó, vagyis a nátrium-klorid a leginkább elterjedt sófajta a háztartásokban. Ennek a sónak erőteljes, csípős íze van, így ebből kevesebb szükséges az ételekbe. Ez egy mesterséges formában előállított só, így a szakemberek szerint a konyhasó a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára.
2. A jódozott só nem más, mint a konyhasó nátrium- vagy kálium-jodiddal dúsított változata. Ezt elsősorban a jódhiányos betegségek kiküszöbölésére állítottak elő. Egyes szakértők szerint káros a szervezetre, de vannak, akik szerint csökkenti egyes pajzsmirigybetegségek kialakulását.
3. A csökkentett nátrium tartalmú só 40 százalékkal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a konyhasó. Rendszeres fogyasztása nem ajánlott mindenkinek.
4. A tengeri só a tengerekből természetes formában kinyert só. Ez a só szárítással készül. Ha a napon szárítják, ásványi anyagokban gazdag, azonban, ha ipari eljárással készül, csökken a tartalma. Érdemes finomítatlan formában fogyasztani, mert ez a forma tápanyagokban gazdag, és akár még mikroalgákat is tartalmaz, amelyek könnyítik az ásványi anyagok jobb felszívódását.
5. A parajdi só kősó, amelyet Erdélyben, a parajdi sóbányákban bányásznak, és az egyik legjobb minőségű sófajta. A parajdi só 84 ásványi anyagot tartalmaz, íze kellemes, nem erőteljes.
6. A Himalája sót a Himalája sóbányáiban bányásszák. Ez a só az egyik legértékesebb, természetes sófajta, melyet kézzel nyernek ki, így semmiféle ipari kezelésnek nem vetik alá. A Himalája só ezen kívül mentes minden szennyeződéstől és vegyi anyagoktól, és 84 féle ásványi anyagot tartalmaz, melyhez kellemes íz társul.