A kecske tejének összetétele a tehénénél sokkal egészségesebb, könnyebben emészthető, és a laktózérzékenyek nagy része is fogyaszthatja. Ráadásul a kecske tartása sokkal egyszerűbb és fenntarthatóbb, mint a szarvasmarháé.
Miért egészségesebb a kecsketej, mint a tehéntej?
Konyári Adrienn dietetikus véleménye szerint a kecsketej zsírsavtartalma ugyan magasabb, mint a tehéntejé, ám ezek a zsírok sokkal könnyebben emészthetőek, nem terhelik meg a szervezetet, és még az anyagcserét is fokozzák.
• A kecsketej hipoallergén, mert kisebb mennyiségben tartalmazza az allergén alfa-kazeint, mint a tehéntej.
• A kecsketejnek magas az A-vitamin-tartalma, ezáltal támogatja a szervezet védekezőrendszerét, csökkenti a fertőzésekre való hajlamot, valamint a vesekőképződés kockázatát. Magas kalcium- és D-vitamin-tartalmának köszönhetően hatékony lehet csontritkulás esetén is. Ez az összetétel azért előnyös, mert a D-vitamin biztosítja a kalcium megfelelő felszívódását a szervezetben. Továbbá jelentős mennyiségű cink, szelén és foszfor is van benne, illetve a B1-, a B2-, a B5-vitamin- és a niacintartalma is magas.
• Jótékony hatással van az emésztésre, ugyanis a benne lévő oligoszacharidok kiváló prebiotikumok.
• A kecsketej rendszeres (heti háromszori) fogyasztása segíti a vashiányos vérszegénységben szenvedők gyógyulását, mivel fokozza a vas felszívódását, ezáltal a hemoglobin előállítását.
• Egyes kutatások és számos tapasztalat szerint még allergia ellen is véd, és hatékony lehet felső légúti megbetegedések esetén.
• Az említett vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően a kecsketej rendszeres fogyasztása segít enyhíteni az idegrendszeri és a migrénes panaszokat is, külsőleg pedig nyugtatóan hat az ekcémás bőrbetegségekre.
A kecske tejének összetétele a tehénénél sokkal egészségesebb – fotó: Shutterstock
A hőkezelés rendszerint csökkenti a nyersanyagok vitamintartalmát, azonban a kecsketejből készült ételek általában nincsenek magas, illetve hosszú hőhatásnak kitéve, így a kecskesajt, a kecsketúró és más termékek tartalmazzák a vitaminok és ásványi anyagok jelentős részét.
A kecsketej fogyókúra során is fogyasztható, mert a benne lévő zsírsav kedvező összetételének köszönhetően könnyebben emészthető. A lágy kecskesajtok pedig kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a keményebbek.
Kecsketej a szépségápolásban
A poltok polcain számos kecsketejes szappant, tusfürdőt, sampont, arc- és kézkrémet, testápolót találunk. A kecsketejes kozmetikumoknak rendkívül sok pozitív hatása van. Táplálják, hidratálják, nyugtatják és regenerálják a bőrt, megelőzik a kiszáradását, beállítják a bőr optimális PH-ját. Számos vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak. Kiválóan gyógyítják a száraz, ekcémás bőrt is. Esszenciális, öregedésgátló koenzim-Q10 molekulát tartalmaznak, amely segít a káros szabad gyökök megkötésében, és lassítja az öregedési folyamatokat. A krémek gyorsan felszívódnak, és az illatuk is kellemes.
Forrás: greendex.hu