A kertünk egyik ékessége lehet a levendula, amely nem csupán látványával, de illatával is megörvendeztet bennünket. Ellenben a szúnyogokat messzire űzi, így minden okunk megvan rá, hogy helyet adjunk a kertünkben ennek a mediterrán szépségnek.
Ezen kívül pedig még az italainkat is ízletesebbé teheti, és az sem véletlen, hogy a levendula 2018-ban elnyerte az év gyógynövénye címet. Nem csak gyönyörű, de hasznos és ízletes is, így hát ne mondjunk le róla, és vagy kerti ágyásban, vagy cserépben neveljünk levendulát.
Ha egyelőre nincs a kertünkben levendula, számtalan levendulamezőt tudunk lefényképezni, de persze ezt úgy tegyük, hogy még véletlenül se tegyünk kárt a növényekben. Ha pedig szeretnénk, akár szedhetünk is belőlük otthonra, természetesen csak az erre kijelölt ütetvényeken. Ha pedig már begyűjtöttük a levendulát, ne csak szagoljuk, hanem együk és igyuk meg!
Ismerd meg a levendulát
A levendula igazi három az egyben növény, hiszen dísznövényként szemet gyönyörködtető látványban részesít minket, fűszernövényként megízesíti az ételeinket és az italainkat, gyógynövényként pedig jó hatással van az egészségünkre. Sőt, még a molyokat és a szúnyogokat is távol tartja tőlünk.
A levendulából remek limonádét készíthetünk. Fotó: Shutterstock
A levendula egy mediterrán félcserje, magassága 40 és 80 cm között található, amely függ a növény életkorától is. Idősebb korában kissé fásodó félcserje lesz belőle. Csodálatos, liláskék virágzata júniustól augusztus végéig, két ütemben nyílik. Levele és virága is illatos, a belőle kinyert illóolajat pedig számtalan dologra használhatjuk fel.
A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozik. A leghíresebb hazai levendulaültetvény mintegy 30 hektáron terül el Tihanyban, amelyet 1920-ban alapított Bittera Gyula, gyógynövényszakértő. Az Apátság területén készült szappanok, illóolajok, parfümök, illatosítók és egyéb levendulás dísztárgyak nagy népszerűségnek örvendenek.
Így legyen levendula a kertedben
A levendula legjobban a homokos, vagy kavicsos, jó vízelvezetésű talajt kedveli, és mint igazi, mediterrán szépség, nagy szüksége van a napsütésre. Ha igazán szép látványban szeretnénk részesülni, akkor csoportosan ültessük, de akár a járda szegélyeként is remekül mutat.
Jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést, de azért kiszáradni semmi esetre se hagyjuk, különösen, ha cserépben neveljük. Ahhoz, hogy a legillatosabb legyen odabent az otthonunkban, akkor vágjuk le a virágait, amikor azok elkezdenek kinyílni. De ekkor ne vágjuk le a levelét, csakis a virágait!
A levendulát a legegyszerűbben palántáról lehet szaporítani, de akár dugványozással, vagy magvetéssel is szaporítható. Jobb ősszel telepíteni, hiszen az ültetés után fontos a rendszeres öntözés, és az őszi időszakban kevesebb az esély rá, hogy a palánták kiszáradjanak. Ha pedig ősszel ültettük el, akkor a levendula már megerősödve várhatja a tavaszt, és vele a sok napsütést.
Azonban, ha igazán szép levendulát szeretnénk, a metszése nem maradhat el. Egyébként nagyon hamar el fog öregedni, és idővel már nem fog virágot hozni. A fiatal növényeket kis mértékben szabad csak metszeni nyáron, és eltávolítani az elnyílt virágokat. Így a levendula minden energiájával az új virágok hozatalára és nevelésére tud koncentrálni.
Az idősebb töveket tavasszal kell visszavágni, miután előtörtek a friss hajtások. Ekkor vágjuk vissza az előző évi elszáradt hajtásokat, kivéve a fásokat. Az idősebb levendulatöveket egyharmadig vágjuk vissza, egészen addig a pontig, ahol még a száruk nem fás. A fiatalabb töveket azonban egészen a tövükig vissza lehet metszeni. A fás részt ne bántsuk és ne is vágjunk bele, mert azt nem fogja túlélni a levendula.
A levendulát nyár végén metsszük formára. A hajtásokat nyugodtan vágjuk vissza a felére, hiszen így is marad elég, hogy a növény télen se fagyjon meg. Később azonban már figyeljünk rá, hogy ne metsszük meg erősebben, hiszen akkor nem lesz védett a téli fagyokkal szemben.
Ezért hasznos a levendula
Egy stresszes nap után nincs jobb, mint egy levendulás fürdő, hiszen tökéletesen el fogunk tudni lazulni az illatától. Ne lepődjünk meg, ha utána az alvás is sokkal könnyebben fog menni, mivel ebben is a segítségünkre lesz.
A levendulából készült illóolajat már több, mint 2000 éve használják és őseink is szívesen fürödtek benne. Úgy vélték, a test mellett az elmét is képes megtisztítani. Bőrnyugtató és regeneráló hatása miatt a levendulát számos kozmetikai készítményben használják. Gomba- és baktériumölő hatása miatt dezodorokban is alkalmazzák.
A levendulából szörpöt, fagylaltot, limonádét, süteményt és teát is készíthetünk, de kiváló a szúnyogok és a molyok ellen is. Fotó: Shutterstock
Bár mi nagyon szeretjük az illatát, a szúnyogok szerencsére nem, így kiváló szúnyogriasztó, és a molyokat is távol tudja tartani. Ha pedig későn jutott eszünkbe, és már megcsípett minket a szúnyog, a csípésre kenve enyhíti annak viszketését.
A molyok ellen töltsük kis anyagból varrt zsákokba a szárított levendula virágait, és akasszuk be a szekrényeinkbe, tegyük be a fiókokba, így nem csupán a molyokat tartjuk vele távol, de nagyon finom illata lesz a ruháinknak is tőle. Nem árt, ha az otthonunk azon részeibe is akasztunk fel egy csokor szárított levendulát, ahol nem szellőztetünk olyan gyakran, és esély van rá, hogy a molyok jól érezzék magukat. Érdemes cserélgetni, amikor már nem illatozik olyan erősen, vagy pár csepp levendula illóolajat rácsepegtetve felfrissíteni az illatát.
Készíts finomságokat a levendulából
De nem csak gyógyít, még finom is a levendula. Készíthetünk belőle szörpöt, fagylaltot, süteményt, sőt, még dekorációnak is kiváló lehet a különféle fogásokhoz.
1. A levendulás limonádé nem véletlenül a franciák kedvence. A levendulatermesztés központjában, Provence-ban rendkívül népszerű ez a csodás frissítő. 4 adaghoz szükségünk lesz 250 g cukorra, 2 evőkanál szárított vagy friss levendulára, 1 biocitromra és 1 liter vízre.
Először is tisztítsuk meg a citromot és facsarjuk ki a levét, majd a citrom velejét nyomkodjuk össze, és forraljuk fel a cukorral és a vízzel együtt. Ezután adjuk hozzá a kifacsart citrom levét és a levendulát, majd együtt hagyjuk kihűlni. Ezután már csak le kell szűrni, és jóízűen elfogyasztani. Akár mentával is megbolondíthatjuk egy kicsit, de mézet is adhatunk hozzá.
2. A levendula fagylalt nem csak ízével, de külsejével is rabul fog ejteni bennünket. Szükségünk lesz hozzá másfél csésze tejszínre, másfél csésze tejre, fél csésze mézre és 2 evőkanál szárított levendulára.
A tejszínt, a tejet, a mézet és a levendulát tegyük egy közepes méretű tálba, és keverjük, míg fel nem forr. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni 15 percig. Szűrjük le, majd 1 órán át hagyjuk tovább pihenni, végül pedig fagyasszuk le.
3. A levendula tea készítéséhez helyezzünk egy teáskanál levendulát két és fél deci forró vízbe, hagyjuk állni 6-7 percig, majd szűrjük le. Egyéb gyógynövényeket is adhatunk hozzá, kamillával egészen fantasztikus lesz az íze. Ráadásul nem csak finom, de meg is nyugtat, és a fejfájást is képes csillapítani.
Mindenkinek levendulás finomságokban gazdag nyarat kívánunk!