A vanília a világ egyik legdrágább fűszernövénye, a belőle készült vanilin kivonat pedig talán a legnagyobb mennyiségben használt ételízesítő, illetve kozmetikai alapanyag.
A vanília a világ egyik legdrágább fűszernövénye – fotó: freepik.com
Ezt a vegyületet eddig kizárólag a vanília növényből állították elő. Korábban is létezett bizonyos módszer a vanilin szintetikus úton történő előállítására, amellyel azonban csak minimális mennyiséget lehetett produkálni.
A kihívásokra válaszolva viszont, a közelmúltban a Tokiói Tudományegyetem kutatói – Tosiki Furuya professzor irányításával – felfedezték, hogy ugyanez az aromavegyület a rizs- és búzakorpában megtalálható ferulinsavból egyszerű és környezetbarát módszerrel is előállítható.
Ehhez a kutatók a ferulinsavat szobahőmérsékleten összekeverik az általuk kifejlesztett VpVAN enzimmel.
Tekintettel az említett melléktermékek alacsony árszínvonalára és az előállítás egyszerű kivitelezhetőségére, ez a felfedezés – amennyiben az üzemi méretű vanilingyártást sikerül megvalósítani – forradalmi jelentőségű lehet valamennyi felhasználó iparág számára.
A japán kutatók eredményeit az Applied and Environmental Microbiology folyóiratban tették közzé.
Forrás: tus.ac.jp.en