Dél-Koreában az utóbbi hónapokban ismét fellángolt a harc a kutyahús fogyasztás ellenzői és védelmezői között. A kormány eldöntötte, hogy 2027-ig véglegesen betiltja a kutyahús fogyasztást és a hústermelési célú kutyatartást az országban, és erre 452 millió dollárt irányzott elő.

A tenyésztő farmokról mintegy másfél millió kutyát kell szabadon engedni – fotó: pixabay.com

A végrehajtás nem lesz könnyű, mivel a fogyasztás részét képezi a koreai történelmi hagyományoknak, amihez még a kutyahúst nem fogyasztó koreaiak közül is sokan ragaszkodnak.

Ugyanakkor legalább 1.000 kutyafarm és étterem felszámolásáról és üzemeltetőik megélhetéséről van szó. A tenyésztő farmokról mintegy másfél millió kutyát kell szabadon engedni, és minden egyes kutyáért 452 dollárt terveznek fizetni.

A dél-koreaiak nagy része barbár szokásnak és az ország szégyenének tartja ezt a szokást, és minden lehetséges eszközzel harcol ellene.

A lakosság kis hányadát kitevő fogyasztók, valamint az ebből megélő tenyésztők és étterem-tulajdonosok viszont ragaszkodnak a több évszázados hagyomány fenntartásához, és hangsúlyozzák, hogy más országokban is fogyasztanak kutyahúst, sőt egyéb szokatlan táplálékokat is.

A betiltás egyik élharcosa viszont Kim Keon Hee, a koreai first lady (az elnök felesége), aki szerint mindenképpen fel kell számolni ezt a barbár szokást.

Forrás: scmp.com