Már hetedik éve segítenek a lelkes zöldségtermesztő kertészeknek, hogy országszerte hozzájussanak az ÖMKi  ökotájfajta paradicsompalántáihoz. Idén is érdemes figyelni a polcokat a tájfajták népszerűsítésében évek óta partner Lidl Magyarország áruházláncnál, ahol várhatóan május elején indul a tájfajta palánták értékesítése.

A 2025-es tájfajta választék

HERENCSÉNYI TÁJFAJTA – a befőzők kedvence

Idén egy, a Nemzeti Fajtajegyzékbe újonnan felvett Herencsényi, befőző típusú tájfajta paradicsom is bekerül a kínálatba, hogy a gondos befőzés után, egész télen egészséges, tápanyagokban gazdag paradicsomszószt ehessen, vagy saját paradicsomlevet ihasson a család.

Akár két méter magasra megnövő, középerős növekedésű fajtáról beszélhetünk, a féldeterminált növény erős szárai folyamatosan képzik a hónaljhajtásokat a termésérés kezdetéig. Mivel a termés átlagos súlya elérheti akár a fél kilogrammot is, így érdemes a növényt támrendszerre vezetni és két szárra metszeni.

A termés lapított gömb alakú, nagy méretű, vékony héj jellemzi, amely ideálissá teszi a befőzéshez. A termés vékony héja szabadföldön könnyen repedhet. Száraz időben a repedések beforrnak és nem okoznak gondot a paradicsom felhasználásánál, nedves időjárásban viszont érdemes figyelni, mert a megrepedt bogyó esős időben gyorsan rothadásnak indulhat.

hercsényi

Herencsényi, befőző típusú tájfajta paradicsom – fotó: ÖMKi

MÁRIAPÓCS TÁJFAJTA – a koktél

A Máriapócs tájfajta mind a kert, mind a konyha ideális szereplője. A kertészek szeretni fogják erős szárát és gyors növekedését, gombabetegségekkel szembeni toleranciáját és folyamatos termésérését.

Apró szemű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott, bármikor feldobható vele a saláta vagy a hidegtál, de a kertben vagy a teraszon sétálva is könnyen csemegézhetünk róla. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával nélkülözhetetlen alapanyaga lesz a nyári és őszi ételeknek.

máriapócs

Máriapócs tájfajta – fotó: ÖMKi

Miért érdemes tájfajtát nevelni?

A tájfajták termesztésének nagy előnye nemcsak az, hogy ezek a növények jóval ellenállóbbak a betegségekkel és a környezeti változásokkal szemben, hanem az is, hogy ezekből magot fogva, következő évben már a saját palántánkat nevelhetjük.

A tájfajták természetes és emberi szelekció útján létrejött fajták, amelyek magjait elvetve fenntartjuk a széles genetikai készlettel rendelkező íz- és formagazdag világot, a hazai kertészeti múlt fennmaradt értékeit.

Akár az ÖMKi palántákat megvásárolva, akár saját növényből magot fogva neveled tájfajta növényeidet, te is hozzájárulsz a természeti környezetünk sokszínűségének megőrzéséhez. Ha pedig szeretnéd elsajátítani az öko-palántanevelés lépéseit, töltsd le az ÖMKI ingyenes kiadványát, amiből megismerheted az egészséges, erős növények nevelésének módját.

Hogyan nevelj te is egészséges öko-palántát?

A palánták minősége alapjaiban meghatározza a termesztendő zöldségek sikerét: jó minőségű termést csak erős, edzett, egészséges palántáktól várhatunk. A sikeres palántatermesztés mögött sok ismeret és gyakorlati tapasztalat áll, a megfelelő módszer megválasztásától kezdve a termesztőközeg összetételén, a vetőmag megválasztásán át az optimális klíma beállításáig és a megelőző növényvédelmi intézkedésekig.

Az ÖMKi útmutatója elsősorban olyan termesztőknek szól, akik palántáikat az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint szeretnék megnevelni, akár saját gazdaságuk számára, akár kisléptékű értékesítéshez; részben pedig olyan kertészkedőknek, akik kezdőként szeretnék megismerni az ökoszemléletű palántanevelés fogásait.

Töltsd le az ÖMKi kiadványát és ismerkedj meg a sikeres palántanevelés minden fortélyával!