Már hetedik éve segítenek a lelkes zöldségtermesztő kertészeknek, hogy országszerte hozzájussanak az ÖMKi ökotájfajta paradicsompalántáihoz. Idén is érdemes figyelni a polcokat a tájfajták népszerűsítésében évek óta partner Lidl Magyarország áruházláncnál, ahol várhatóan május elején indul a tájfajta palánták értékesítése.
A 2025-es tájfajta választék
HERENCSÉNYI TÁJFAJTA – a befőzők kedvence
Idén egy, a Nemzeti Fajtajegyzékbe újonnan felvett Herencsényi, befőző típusú tájfajta paradicsom is bekerül a kínálatba, hogy a gondos befőzés után, egész télen egészséges, tápanyagokban gazdag paradicsomszószt ehessen, vagy saját paradicsomlevet ihasson a család.
Akár két méter magasra megnövő, középerős növekedésű fajtáról beszélhetünk, a féldeterminált növény erős szárai folyamatosan képzik a hónaljhajtásokat a termésérés kezdetéig. Mivel a termés átlagos súlya elérheti akár a fél kilogrammot is, így érdemes a növényt támrendszerre vezetni és két szárra metszeni.
A termés lapított gömb alakú, nagy méretű, vékony héj jellemzi, amely ideálissá teszi a befőzéshez. A termés vékony héja szabadföldön könnyen repedhet. Száraz időben a repedések beforrnak és nem okoznak gondot a paradicsom felhasználásánál, nedves időjárásban viszont érdemes figyelni, mert a megrepedt bogyó esős időben gyorsan rothadásnak indulhat.
Herencsényi, befőző típusú tájfajta paradicsom – fotó: ÖMKi
MÁRIAPÓCS TÁJFAJTA – a koktél
A Máriapócs tájfajta mind a kert, mind a konyha ideális szereplője. A kertészek szeretni fogják erős szárát és gyors növekedését, gombabetegségekkel szembeni toleranciáját és folyamatos termésérését.
Apró szemű bogyói miatt friss fogyasztásra ajánlott, bármikor feldobható vele a saláta vagy a hidegtál, de a kertben vagy a teraszon sétálva is könnyen csemegézhetünk róla. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával nélkülözhetetlen alapanyaga lesz a nyári és őszi ételeknek.
Máriapócs tájfajta – fotó: ÖMKi
Miért érdemes tájfajtát nevelni?
A tájfajták termesztésének nagy előnye nemcsak az, hogy ezek a növények jóval ellenállóbbak a betegségekkel és a környezeti változásokkal szemben, hanem az is, hogy ezekből magot fogva, következő évben már a saját palántánkat nevelhetjük.
A tájfajták természetes és emberi szelekció útján létrejött fajták, amelyek magjait elvetve fenntartjuk a széles genetikai készlettel rendelkező íz- és formagazdag világot, a hazai kertészeti múlt fennmaradt értékeit.
Akár az ÖMKi palántákat megvásárolva, akár saját növényből magot fogva neveled tájfajta növényeidet, te is hozzájárulsz a természeti környezetünk sokszínűségének megőrzéséhez. Ha pedig szeretnéd elsajátítani az öko-palántanevelés lépéseit, töltsd le az ÖMKI ingyenes kiadványát, amiből megismerheted az egészséges, erős növények nevelésének módját.
Hogyan nevelj te is egészséges öko-palántát?
A palánták minősége alapjaiban meghatározza a termesztendő zöldségek sikerét: jó minőségű termést csak erős, edzett, egészséges palántáktól várhatunk. A sikeres palántatermesztés mögött sok ismeret és gyakorlati tapasztalat áll, a megfelelő módszer megválasztásától kezdve a termesztőközeg összetételén, a vetőmag megválasztásán át az optimális klíma beállításáig és a megelőző növényvédelmi intézkedésekig.
Az ÖMKi útmutatója elsősorban olyan termesztőknek szól, akik palántáikat az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint szeretnék megnevelni, akár saját gazdaságuk számára, akár kisléptékű értékesítéshez; részben pedig olyan kertészkedőknek, akik kezdőként szeretnék megismerni az ökoszemléletű palántanevelés fogásait.
Töltsd le az ÖMKi kiadványát és ismerkedj meg a sikeres palántanevelés minden fortélyával!