A technológiailag fejlett mechanikus gyomirtó termékek gyártója, a Garford Farm Machinery, valamint a Warwickshire-i székhelyű elektromos gyomirtási technológiákkal foglalkozó RootWave új együttműködési megállapodást jelentett be, amely az újgenerációs gyomirtási technológiát hozza el az Egyesült Királyság és a nemzetközi piacok számára.

Az új megállapodás keretében a két gyártó közösen fejleszt új gyomirtási technológiát és termékeket, amelyek az elektromos gyomirtást integrálják a precíziós vezérlésű rendszerekbe, mind a magas értékű és intenzív növények, mind a szántóföldi alkalmazások számára.

A RootWave rendszere elektromosságot használ a gyomok és azok gyökereinek elégetéséhez. Ez az elektromos gyomirtást rendkívül hatékonnyá teszi és mivel vegyszermentes, kompatibilis mind az ökológiai, mind a regeneratív gazdálkodási rendszerekkel.

e-Weeding

Az elektromos áramot használja fel az újfajta gyomirtási technológia – forrás: agrimachinerynews.com

A RootWave szabadalmaztatott nagyfrekvenciás váltakozó áramú rendszere nagyságrendekkel biztonságosabb, mint az elektromos gyomirtásban általában használt egyenáram.

A projekt másik szereplője, a Garford több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a gyomirtás területén és az iparág vezetőjeként ismert a precíziós mechanikus gyomirtás szegmensében.

Vezető terméke, a Robocrop Guidance System lehetővé teszi a sorok közötti gyomirtást, a rendszer videokamerákat és képelemző számítógépeket használ a növény helyzetének meghatározására, majd gyorsan és pontosan irányítja a kapákat.

Az újdonságnak számító eWeeding technológia költséghatékony és nagy teljesítményű megoldást nyújt különféle pénzügyi és környezeti előnyökkel, miközben segít a kultúrnövényeknek abban, hogy ne kelljen versengeniük a gyomokkal.

A Garford számításai szerint az eWeeding  különböző rendszerekben való alkalmazása során a becsült költség hektáronként 55 és 120 font (25-56 ezer forint) között mozog.

A RootWave vezérigazgatója, Andrew Diprose elmondta:

„A Garforddal való együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy egy korszakalkotó megoldást hozzunk létre, amely a legkorszerűbb energiaelektronikát, képalkotást és mesterséges intelligenciát ötvözi annak érdekében, hogy páratlan gyomirtási megoldást kínáljon a zöldségfélék, gabonafélék és más, soros művelésű növények számára. Ez enyhíti a gazdálkodók aggodalmait, akik bizonytalan jövővel szembesülnek, mivel nem tudják, hogy a herbicidek elérhetők lesznek-e, vagy hatékonyak lesznek-e a biztonsági és rezisztencia kérdések miatt."


A Garford ügyvezető igazgatója, Jonathan Henry hozzátette:

„Hihetetlenül izgatottak vagyunk, hogy a Garford hatalmas tapasztalatát a precíziós gyomirtás területén ötvözhetjük a RootWave globális vezető elektronikai szakértelmével. A vegyszeres gyomirtás egyre szigorúbb szabályozása mellett és a rezisztenciakérdések megjelenésével támogatni tudjuk az Egyesült Királyságot, illetve a globális mezőgazdaságot abban, hogy megfeleljen környezetvédelmi kötelezettségeinek. Az általunk kifejlesztett technológiailag fejlett precíziós gyomirtó megoldásokat a RootWave nagyfrekvenciás váltakozó áramú elektromos gyomirtási technológiájának előnyeivel kombinálva kereskedelmileg életképes és hatékony megoldásokat kínálhatunk a termelőknek, amelyek kulcsfontosságú elemei egy fenntartható, integrált gyomirtási rendszernek."

Forrás: agrimachinerynews.com