Az Amazonen-Werke Kft. nyílt napot szervezett 2024. szeptember 27-én a mosonmagyaróvári gyáregységébe. Egy rendkívül látványos nap keretében újdonságokat, új technológiákat mutattak be a látogatóknak.

2016 szeptemberében a német Amazone cégcsoport jelentős eredményt ért el a magyar mezőgazdasági gépgyártás történetében azzal, hogy megvásárolta a Mosonmagyaróváron található egykori Vogel & Noot ekegyárat – megmentve ezzel a magyar ekegyártást. Kovács Tamással, a cég vezetőjével beszélgettünk a gyár működéséről, a saját fejlesztésekről.

Az Amazone a permetezőiről, műtrágyaszóróiról híres, de folyamatosan tervezték, hogy ekéket is gyártanának, forgalmaznának. Amikor kiderült, hogy a Vogel & Noot nem tud tovább életben maradni, a cég egy hirtelen döntés után megvásárolta az ekegyárat, az eke gyártásának a jogát. Ezzel egyrészt beléptek az ekeértékesítés piacára, másrészt a saját fejlesztéseiket is ki tudták vinni a piacra.

Az eltelt idő alatt folytatták a gyártást, alkatrészellátást, fejlesztéseket vittek véghez, és 2 új ekecsaláddal is megjelentek: az egyik a Tyrok, a másik a Teres. Az ekéket működés közben is bemutatták egy kukoricatarlón.

A nemzetközi tapasztalatok kedvezőek. Az újdonságoknak köszönhetően sokkal finomabban lehet az ekéket átfordítani, sokkal olcsóbban lehet a kopóelemeket cserélni, jobb minőségű munkát lehet végezni velük nagyobb sebesség mellett is.

Hidraulika munkahengerek teszik lehetővé, hogy az eke állításához ne kelljen kiszállni a traktorból. Az eke átfordításánál a hidraulika nem engedi, hogy a tartótengelyek túlterhelődjenek. Automatikus kőbiztosítással is rendelkezik. Az ekefejek előnye az extra nagy kormánylemez-előrész. Az ekefej fő kopási pontja még nagy sebességnél is a kormánylemez első, megnövelt részére esik, így mindig csak a kopott előrészt kell kicserélni – ez így lényegesen gazdaságosabb megoldást jelent.

Amennyiben szeretne többet megtudni az Amazone termékeiről, keresse fel az Amazone weboldalát!

amazone