Spanyolországban királyi rendelettel kötelezték az általános iskolákat arra, hogy a menzai menüknek gyümölcsöt, zöldséget és halat kell tartalmazniuk. A kezdeményezés célja a gyermekkori elhízás elleni küzdelem a sült és zsíros ételek fogyasztásának csökkentésével. Az iskoláknak mostantól vegetáriánus és vegán étkezési lehetőségeket is kell biztosítaniuk – írja a fruitveb.hu.

Pablo Bustinduy fogyasztóvédelmi és szociális ügyekért felelős miniszter szerint az új törvény előírja, hogy a gyümölcsök és zöldségek legalább 45%-ának szezonálisnak és lehetőleg helyi forrásból származónak kell lennie, 5%-ának pedig bio minősítéssel kell rendelkeznie.

Az iskoláknak tilos 5%-nál magasabb cukortartalmú italokat felszolgálniuk, a koffeinre, a zsírokra és a sóra vonatkozóan pedig külön korlátozások vannak érvényben.

menza

Spanyolországban a hat és kilenc év közötti gyermekek több mint 40%-a túlsúlyos – fotó: pixabay.com

Kormányzati kutatások szerint az iskolai automaták italainak 70%-a meghaladja az ajánlott cukor- és koffeintartalmat. A nem helyben készített pizzákat és pitéket havonta legfeljebb egyszer lehet készíteni, és minden sült ételt olíva- vagy napraforgóolajjal kell elkészíteni – olvasható a cikkben.

Annak ellenére, hogy Spanyolország a mediterrán étrendről híres, egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a hat és kilenc év közötti gyermekek több mint 40%-a túlsúlyos, 17,3%-uk pedig elhízottnak minősül.

Egy 2023-as tanulmány pedig azt emelte ki, hogy az iskolák 37%-a heti két vagy annál kevesebb adag friss zöldséget szolgál fel, és sokan közülük az ajánlott heti két alkalomnál többször kínálnak sült ételeket.

A fogyasztóvédelmi minisztérium emellett arról számolt be, hogy 1200 iskolában soha nem szerepel hal a menzai étkezésben – írja a fruitveb.hu.

Indexkép: pixabay.com