Brazília és a vele szomszédos országok kávéültetvényeit ebben az évben a legutóbbi 70 év egyik legsúlyosabb aszálya sújtotta, jelentősen visszavetve a kávé hektáronkénti termését, bár a nagyobb termőterület nyomán az össztermés egyelőre nem csökkent.

Jelentősen visszaesett a termésmennyiség – fotó: pixabay.com

Ugyanakkor Kolumbia, Dél-Amerika második legnagyobb kávétermelő országa hatalmas összegeket fektetett a kávéültetvények felújítására, amelyet az utóbbi években elhanyagoltak. Ennek árfelhajtó hatása főleg a következő években fog érződni, Kolumbiában azonban már most 125 kg pergamin-száraz kávé (dry parchment coffee) referencia-ára 2,00 millió pesóra (525 dollár) emelkedett, és a termelési költségek növekedése révén várhatóan tovább emelkedik.

Ezt azonban az idei termésnek az 550.000 termelő család munkájától függő betakarítása még befolyásolhatja. Szakértők szerint nagyon nehéz meghatározni, hogy a termelők, pörkölők, marketingesek vagy exportőrök által alkotott láncolat mindezt hogyan befolyásolja. Minden az egyes szereplők által kezelt készletek mennyiségén múlik.

Az viszont bizonyosnak látszik, hogy a dél-amerikai lakosság elengedhetetlen reggeli kávéjának és a Dél-Amerikából exportált kávénak az ára felfelé tendál.

Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó országok, illetve a közép- és dél-amerikai körzet kávétermésének várható csökkenése a következő években világszerte érezhető lesz a fogyasztói árakban.

Forrás: elpais.com