Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, de a betegeknél a krónikus gyulladás kialakulását is serkenthetik.

A vastagbélráktumorok kialakulását és növekedését a gyulladások serkentik, ráadásul ez egy új kutatás szerint kapcsolatban állhat az egészségtelen olajokban gazdag ultrafeldolgozott élelmiszerekkel. A vastagbélrákban szenvedő szervezet gyulladásos és döntéshozó folyamatai kibillennek az egyensúlyukból, ami túlhajthatja a sejtképződést. Márpedig amikor a szervezet egy daganat ellen harcol, akkor fontos, hogy ne öntsünk még több olajat a tűzre, például olyan ultrafeldolgozott élelmiszerekkel, amelyek még a daganatoktól mentes beleket is megterhelik.

Ha a szervezet napi rendszerességgel ultrafeldolgozott ételekkel találkozik, akkor a gyulladás és az immunrendszer gyengülése miatt csökken a sebgyógyító képessége, aminek következtében a rák növekedésnek indulhat.

Számos feldolgozatlan élelmiszer olyan zsírokat tartalmaz, melyeket a szervezet a gyulladásos folyamatok csillapítására használhat. Például az avokádóban lévő ómega-3 bioaktív lipidekké metabolizálódik, melyek csökkentik a gyulladást. Az ultrafeldolgozott élelmiszerekből származó molekulák azonban kibillenthetik az egyensúlyából az immunrendszert, és krónikus gyulladást válthatnak ki.

A jelentősen feldolgozott élelmiszerek nem tartalmazzák azokat a lipideket és rostokat, amelyek egyensúlyoznák a megmaradt ómega-6 zsírsavakat.

Egy friss tanulmányban a kutatók 81 vastagbélrákos, valamint 81 egészséges ember nyálkahártyájában lévő lipideket vizsgálták, és úgy találták, hogy a rákos daganatok tele voltak a gyulladást elősegítő molekulákkal, azonban azon mediátorokból nem volt elegendő, amelyek a gyulladást enyhíthették volna, valamint a gyógyuláshoz hozzájárulhattak volna.

Az egyensúly helyreállításához a betegeket egészséges, feldolgozatlan élelmiszerektől mentes étrendre kell átállítani, melyek bőségesen tartalmaznak ómega-3 zsírsavakat és halolajszármazékokat.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock