A tea a téli időszak egyik kedvelt itala. Különösen akkor fogyasztjuk szívesen, amikor meg vagyunk fázva, hiszen amellett, hogy nagyon jól tud esni ilyenkor egy meleg ital, még a gyógyulásunkat is fel tudja gyorsítani. A legtöbben citrommal szeretjük a teát, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a citrom mikor és milyen formában kerül az italunkba.

Erre nagyon vigyázz, ha citromos teát készítesz!

A citrom nem csak finom ízt ad a teának, de C-vitamin tartalma segít, hogy erősebbé váljon az immunrendszerünk, és gyorsabban gyógyuljunk meg. Azonban, ha a citromot forró teába tesszük, annak C-vitamin tartalma jelentősen csökkenni fog. A C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket nem szabad főzésnek kitenni, hiszen a C-vitamin hőérzékeny vitamin, amelyik már 40 Celsius-fokon elkezd lebomlani. Ezért várjuk meg, amíg a tea langyos lesz, és csak ezután tegyük bele a citromot.

tea csészében citrommal gyömbérrel

A citromot soha ne tegyük forró teába. Fotó: Shutterstock

Ha előre csomagolt citromlevet teszünk a teánkba, az valószínűleg nem tartalmaz annyi C-vitamint, mint ha valódi citromot teszünk bele. Fontos, hogy bio citromot tegyünk a teába, így a héjából nem fog kiázni semmilyen vegyi anyag. Ha nem tudunk bio citromot vásárolni, akkor ne karikázzuk bele a citromot a teába, hanem inkább vágjuk azt félbe, és csepegtessük a levét a teába.

De készíthetünk csipkebogyó teát is, amelyiknek nagyon magas a C-vitamin tartalma. Itt is ügyelni kell a hőfokra, ezért egy maréknyi csipkebogyót vágjunk félbe, majd éjszakára áztassuk be hideg vagy maximum 40 Celsius-fokos vízbe, takarjuk le és reggelig hagyjuk állni. Fogyasztás előtt langyosítsuk meg a teát, így a benne lévő C-vitamin nem fog elveszni.

Így tárold a citromot

Nagyon csábító tud lenni a konyhaasztal közepén egy gyönyörű tál, benne felhalmozott gyümölcsökkel, azonban ha így tároljuk a citrusféléket, az sajnos egyenes út ahhoz, hogy csak viszonylag rövid ideig élvezhessük a társaságukat.

Szobahőmérsékleten ugyanis felgyorsul a gyümölcsök érési folyamata, főleg, ha azok egymásra vannak halmozva, és nem tudnak szellőzni. Ha tehát azt szeretnénk, hogy sokáig maradjanak frissek a citrusfélék, tároljuk azokat a hűtőszekrényben.

Fontos azonban, hogy egyik citrusféle sem szereti, ha műanyag zacskóban tároljuk, így tartsuk inkább a gyümölcsöket csomagolás nélkül, a hűtő alsó fiókjában.

Ezért hasznos a citrom

A citrom nem csak a C-vitamin tartalma miatt hasznos. A citrom segíthet például akkor is, ha egy kis túlsúly rakódott ránk. Ehhez étkezés előtt érdemes fogyasztani, akár citromos víz formájában, hiszen zsírégető, és emésztésserkentő hatása van.

De kiválóan teljesít a salátákban is, sőt, halak mellé is érdemes megkóstolni. Az ecetet is helyettesítheti az ételekben, azonban nagyon fontos, hogy ne forraljuk fel, hiszen akkor elveszítjük C-vitamin tartalmát.

A citrom segít a méregtelenítésben is. Érdemes reggel egy pohár limonádéval indítani a napot, természetesen ha lehet, cukor nélkül. Amellett, hogy ellát minket C-vitaminnal, még nyákoldó, természetes fertőtlenítő és antibakteriális hatása is van. Segít feloldani a szervezetünkben felgyülemlett ásványi sókat, és kiváló ízületi gyulladások, epe- és vesekőhomok, valamint magas vérnyomás esetén is.

Légúti betegségek esetén is remek választás, hiszen amellett, hogy nagyon finom lesz tőle a tea, antibakteriális, nyákoldó, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása segít felgyorsítani a gyógyulást.

tea készítés

A citrom nem csak a teában kiváló. Próbáljuk ki halak mellé, vagy süteményekben is. Fotó: Shutterstock

De még a zsíros haj is selymes és fényes lesz, ha citromlevet teszünk az öblítővízbe. A citromos lábfürdő csökkenti a láb izzadását és a gombásodásra való hajlamot, emellett pedig a lábszag ellen is hatásos.

Magas C-vitamin tartalma miatt régóta használják a citromot a skorbut megelőzésére. A brit haditengerészetben a mai napig kötelező citromot fogyasztani a fogínyvérzés és fogvesztés elkerülése érdekében. A hajunk is élénkebb színű lesz, ha citromból és vízből készült oldattal öblítjük át.

A citromos víz segít megszabadulni a huruttól és a felső légúti betegségektől. Enyhíti a depresszió és a stressz tüneteit, és ha fáradtak vagyunk, egy kis citromos víztől sokkal több energiánk lesz, mint előtte volt. A citrom vizelethajtó hatású, így segít eltávolítani a méreganyagokat. Antioxidáns hatású, azaz csökkenti a szabad gyökök termelődését.

Csökkenti a bőrön lévő elszíneződéseket, ha vízzel hígított citromlevet kenünk rájuk és hagyjuk hatni azt 15 percig. De kiváló a citrom reszelt héja a süteményekbe, és nagyon sok italt tesz frissebbé, ha pár csepp citromot, vagy egy citromkarikát helyezünk bele. Úgyhogy, ha az élet citromot dob, csináljunk belőle limonádét. Vagy tegyük a teába. Lényeg, hogy fogyasszuk minél gyakrabban!