Spanyolországban jelentős mértékben drágulnak a zöldségek – az árak emelkedésének zöldségfajonként eltérő okai vannak: van, amelyiknél a kisebb termésmennyiség, másoknál pedig a hideg éjszakák okoznak problémákat.
Kees Havenaar, az Almería körzetében működő Frutan Luna szakértője szerint alig telt el pár nap a 2025-ös évből, de máris jelentős drágulás tapasztalható a hajtatott zöldségfélék áraiban. Erre több magyarázat is van, ezek fajonként eltérőek – írja a fruitveb.hu.
Paprika – komoly károkat okoz a tripsz
"Az előző hónapokban nagy mennyiségeket sikerült betakarítani, folyamatosan szedtek mindenhol, amit az is ösztönzött, hogy a zöld és a piros kaliforniai paprikát igen jó áron vette fel a piac. Senki sem spekulált későbbre, mindenki szedett és értékesített. Ennek következtében most átmenetileg csökkent a kínálat, a hozamok is visszaestek, de a kereslet az újév első hetében megnőtt, a kiskereskedelmi láncok akciókat indítottak.
A következő időszakban ráadásul a paprikatripsz (Thrips parvispinus) is komoly gondokat okozhat, de már most is jelentősek a veszteségek, sok termelő megsemmisítette az állományt, és alaposan elgondolkodott azon, hogy a következő szezonban foglalkozzon-e egyáltalán paprikával. Egyszerűen nem bírjuk kiirtani ezt a kártevőt, a hatásosnak bizonyuló növényvédő szerek a természetes ellenségeiket is irtják. Mindenkinek, aki manapság paprikát vásárol, tisztában kell lennie azzal, hogy minden ládában, dobozban lehet valamilyen szintű fertőzés – ez elkerülhetetlen." – fogalmazott a szakértő.
Bizonyos zöldségekből átmenetileg csökkent a kínálat, a hozamok is visszaestek, miközben megélénkült a kereslet – fotó: pixabay.com
„A palermo és a fehér hegyes paprika is egyre drágább, mert alacsonyak a hozamok, és erős a kereslet – a tripszek okozta problémákkal is számolva azt mondom, hogy a következő hetekben ezeknél a típusoknál is drágulás várható. Egyszerűen nincs elegendő készlet, mert a kaliforniai paprikához hasonlóan a november-decemberi időszakban itt is mindenki szedett. Ez az áruhiányos helyzet néhány hétig még bizonyosan így marad" – tette hozzá.
Uborka és padlizsán – nincs elég termés
„Január első napjaiban még úgy tűnt, hogy az átlagár 1 euró környékére eshet vissza, de azóta kiderült, hogy semmi sem állt távolabb a valóságtól, mint ez a feltételezés. A hideg éjszakák miatt csökkent a termelés volumene, ráadásul nagyobb a kereslet a kisebb méretosztályokban, ami szintén felfelé hajtja az árakat. Különösen a miniuborkák teljesítenek jól ebben az időszakban, bár úgy gondolom, hogy most értük el a csúcsot. Ez nem jelenti azt, hogy a piac összeomlik, egyelőre stabil a helyzet.
A padlizsán szintén nagyon drága most, mert egyszerűen ebből sincs nincs elég termék. Ez a hiányjelenség szezonálisan ismétlődik, minden évben ilyenkor fordul elő. Decemberben nagy mennyiségeket takarítottak be, és most, a hidegebb éjszakák miatt a kínálat korlátozott. Ez a helyzet valószínűleg még egy hónapig fennmarad." – mondta Kees Havenaar.
Paradicsom – túl drága ahhoz, hogy versenyképes legyen
A fürtös paradicsommal kapcsolatban Kees elmondta, hogy itt alakult ki a legfurcsább helyzet: "a piac a magas aukciós árakkal küzd. Véleményem szerint az itteni paradicsomárverések nem tükrözik a valós árakat.
A spanyolországi fürtös paradicsom egyszerűen túl drága az árveréseken ahhoz, hogy az exportpiacokon versenyképes legyen. Az itteni termelők azonban még mindig az aukciós adatokra alapozzák áraikat. A holland és a belga paradicsomot már ennél alacsonyabb áron kínálják, úgy, hogy pótmegvilágítást alkalmaznak. De hiszem és remélem, hogy hamarosan újra versenyképesek leszünk az exportpiacokon." – olvasható a FruitVeB cikkében.
Indexkép: pixabay.com