Ha te is kávéval indítod a napot, érdemes tudnod: nemcsak az éberségedre, de a koleszterinszintedre is hatással lehet, hogyan készíted el! A „rossz" LDL-koleszterin szintje ugyanis megemelkedhet bizonyos főzési módszerek hatására – derült ki a legfrissebb tudományos kutatásokból.

A Science Alert cikke és a Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases folyóiratban megjelent tanulmány szerint két vegyület, a kafesztol és a kahweol tehet erről az emelkedésről. Ezek a diterpének természetesen megtalálhatók a kávéban, ám mennyiségük nagyban függ attól, milyen módon készül el a fekete nedű.

A svéd kutatók által vizsgált főzési technikák közül a szűretlen kávék – például a török kávé vagy a fémszűrős presszókávé – tartalmazzák a legtöbb ilyen vegyületet. Ezzel szemben a papírszűrővel készült csepegtetős kávék jelentősen kevesebb káros anyagot juttatnak a csészédbe, mivel a szűrő felfogja ezeket az anyagokat.

És mi a helyzet a munkahelyen gyakran használt kávégépekkel? Nos, ha fémszűrővel dolgoznak, akkor sajnos ezek is a magas diterpéntartalmú feketék közé sorolhatók. A kutatók szerint ezeken a készülékeken is érdemes lehet változtatni, ha fontos számunkra a szívünk egészsége.

Egy számítás is készült: ha naponta három kávét iszol, és áttérsz a papírszűrős készítési módra, öt év alatt 13, negyven év alatt pedig akár 36 százalékkal is csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ez már nem elhanyagolható különbség!

Persze nem kell lemondani a kávéról – sőt! Számos kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti többek közt a demencia, a Parkinson-kór, valamint bizonyos rákos megbetegedések kockázatát is. Ráadásul ellensúlyozhatja a hosszú ülés okozta negatív hatásokat, és még az élettartamot is meghosszabbíthatja.

A lényeg tehát: kávézz bátran, de tudatosan! Egy kis változtatás az elkészítési módban komoly hatással lehet az egészségedre.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Pixabay