Tízből kilenc magyar ragaszkodik a hagyományos fogásokhoz a karácsonyi menüben. A legkedveltebb ünnepi főételek listáját így a töltött káposzta, a desszertekét a bejgli vezeti – derült ki a Pénzcentrumon megjelent friss Rama-kutatásából.
Továbbra sem engedünk a tradícióból
A hagyományos karácsonyi főételek között a töltött káposzta bizonyult a legnépszerűbbnek – a válaszadók közel fele szerint nem hiányozhat e fogás az ünnepi menüből.
A rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta a karácsonyi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett, hajszállal megelőzve a halászlevet és a rántott halat. A nők inkább káposzta- és rántotthús-pártiak, míg a férfiak körében az átlagosnál népszerűbb fogásnak számít a rántott hal és a burgonyasaláta.
A desszertek közül a bejglik bizonyultak a legnépszerűbbnek, abból is a mákos a népszerűbb a dióssal szemben. A zserbóra és a mézeskalácsra a megkérdezettek harmada továbbra is igényt tart karácsonykor.
A mákos bejgli elsősorban a nők és a 60 év felettiek körében számít népszerűnek, míg a mézeskalács főként a 30 alatti fiatalok körében hódít.
Emelkedtek a költségek
A többség nem vásárol, illetve nem rendel házhoz semmilyen ünnepi fogást. Aki igen,
az főleg – a megkérdezettek ötöde – valamilyen süteményfélét, bő egytizede pedig hagyományos karácsonyi főételt.
A megkérdezettek háromnegyede készít legalább egyféle ételt az ünnepléshez: a férfiak 61 százalékával szemben a nők 83 százaléka szorgoskodik ilyenkor a konyhában. A sütéshez és főzéshez látók többsége a családról, barátokról történő gondoskodás miatt választják ezt a tevékenységet,45 százalék a költséghatékonyság miatt készítik maguknak az ünnepi menüt,ugyan ennyien érvelnek azzal, hogy finomabb a házi koszt, 20 százalékának pedig kikapcsolódást jelent ez a tevékenység – mondta Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa.
Egészségügyi okból is a konyhába kényszerülhetünk ünnepekkor
A 16-69 éves rendszeresen internetezőkre fókuszáló reprezentatív vizsgálatból az is kiderült, hogy vannak olyanok, akiknek azért kell otthon ételt készítenie, mert oda kell figyelnie speciális étkezési igényekre. Akinél ez igaz, annál leggyakrabban laktózérzékenység vagy cukorbetegség miatt, a gluténérzékenység a válaszadók 13 százalékánál volt szempont.
Arra is rákérdezett a kutatás, hogy egy főre számítva mennyiből hozható ki az ünnepi menü: válaszadók fele 2000-5000 forint közötti összeggel kalkulál, némileg alacsonyabb azoknak a tábora, akik ennél magasabb értékkel számolnak.
Index- és OG-kép: Shutterstock