A fokhagyma és a vöröshagyma héja tele van tápanyagokkal: A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, allicin, kvercetin, antioxidánsok, flavonoidok, foszfor, kálium és kalcium is található bennük.

Mire használhatjuk fel a vöröshagyma és a fokhagyma héját?

Ételízesítő

Régen rendszeresen felhasználták a hagyma héját az emberek, mégpedig úgy, hogy  először alaposan kiszárították, majd mozsárban apróra darálták, és pörkölteket, köreteket ízesítettek vele. Egy másik lehetőség, hogy a fokhagyma- és a vöröshagymahéjat két-három órán keresztül főzzük, majd leszűrjük, és csak a leszűrt levet használjuk fel ízesítőként. Levesekhez hozzáadva még finomabb, aromásabb ízt érhetünk el.

Gyógyhatású tea

A fokhagyma és vörös hagyma héjából főzött tea megfázás esetén is nagyon sokat segíthet. Facsarjunk bele egy kis citromlevet, adjunk hozzá mézet, és hamarosan sokkal enyhébbek lesznek a tüneteink. A hagymatea ráadásul a nyugodt alvást is elősegíti, valamint izomgörcsök esetén is hasznos lehet.

Arctonik

A hagymahéjból tonikot is készíthetünk, amely enyhíti a bőrgyulladással együtt járó kellemetlen tüneteket. A hagymafélék ugyanis antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes hatással is rendelkeznek. Ha hagymateába áztatunk egy pamutanyagot, majd azt a gyulladt bőrfelületre helyezzük, csökkenthető a gyulladás, a hegesedés mértéke, és még a viszketést is csillapíthatjuk a segítségével.

hagyma

A hagyma héját nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk – fotó: Shutterstock

Komposzt

A hagymahéjat komposztálhatjuk is, ezáltal a növényeinket extra tápanyaggal láthatjuk el tavasszal és a nyár folyamán.

Köhögés elleni szirup

A hagymából és a hagymahéjból hatásos köhögés elleni szirup is készülhet méz, illetve citrom hozzáadásával.

Forrás: gyogyszernelkul.com