Ezt a nagykanizsai Kreiner Roland erdőmérnök, természetfotós, mondta az Agroinformnak. A szakember munkájának hivatásából adódóan a vadászat is a szerves része. Puska mellett az őseinkhez legközelebb álló módon, íjjal is vadászott – de ma már főleg fényképezőgépre cserélte a fegyvert. Hogy miért? Nyomós oka volt rá.

– Viszonylag korán, a digitális világ beköszöntével elkezdtem fotózni, de a kompakt fényképezőgépek képminősége nem hozta azt a színvonalat, amire számítottam – bocsátotta előre Roland. – Hosszú szünet következett, majd néhány évvel ezelőtt kezembe került egy professzionális objektívvel szerelt korszerű tükörreflexes gép, mellyel már sikerült az általam elvárt minőségű képet megalkotni, így újra nekikezdtem.

Kreiner Roland

Kreiner Roland – forrás: Facebook

– A digitális technika hihetetlen lehetőségeket nyit meg a fotós számára, részben ennek is köszönhető, hogy újabban elsősorban fényképezőgéppel „vadászom". Ám részigazság lenne, ha kizárólag a technikai ugrásnak tudnám be ezt a változást – folytatta. – Ezért azt is kénytelen vagyok beismerni: ahogy az ember öregszik, mind jobban elkezdi értékelni az őt körülvevő világot, annak minden apró elemét, rezdülését, hangulatát, illatait és még sorolhatnám... Vadásztapasztalataimnak és tudásomnak nagy hasznát veszem a természetfotózás során. Mert tulajdonképpen itt is vadászom, csak épp egy jó képre és az a jó, hogy amikor lenyomom az exponáló gombot, nem ér véget a történet, hanem megnyomhatom még egyszer, sőt, háromszor, nyolcszor, sokszor is– a vadászatban erre nincs mód. Egyébként fotózni szerintem nehezebb, sokkal nagyobb kihívás egy vadról minőségi képet készíteni, mert tényleg közel kell hozzá menni, el kell kapni a jó pillanatot. Kedvenc fotótémáim azonban a madarak, de azért a szarvasbőgés, vagy őzbak-üzekedés időszakában nem szalasztom el, ha lehetőség kínálkozik rá, hogy fényképezhessek egy bőgő bikát, vagy szerelmes őzbakot.

Kreiner Roland

Gyurgyalag "akcióban" – fotó: Kreiner Roland

A szakember kitért arra is: a kisebb énekesmadarakat 1-3, a nagyobbakat, például egy rétisast pedig legalább 10-15 méterre szükséges megközelíteni ahhoz, hogy kifogástalan minőségű képet lehessen készíteni róluk. Ennek megvan a maga technikája, fotósleseket kell építeni hozzá és valamilyen módon a megfelelő helyre kell csalogatni a madarat. Ez fajtól és időszaktól függően lehet akár táplálék, akár egy alkalmas hívóhang is.  Ez így egyszerűen hangzik, de nem az, nem megy egyik napról a másikra, türelem kell hozzá, idő és energiaráfordítás, egy jó kép elkészítését akár több hónapos előkészítés is megelőzi.

Kreiner Roland

A jégmadár a szépségével, különleges viselkedésével kitűnik a többi közül – fotó: Kreiner Roland

– Ha egy fajt ki kellene emelnem kedvenc fotótémaként a madarak közül, akkor az a jégmadár, amely a szépségével, különleges viselkedésével kitűnik a többi közül – árulta el. – Gyönyörűek a színei és barátságos, egészen hamar megszokja az ember közelségét. A természet mellett örömmel fotózom kulturális örökségünket, egy-egy elhagyott kápolnát, szép épületet is. De az egyik legkedvesebb fotóshelyszín számomra Izland, mely mindig más és más, különleges arcát mutatja, úgy vélem, ha lesz még lehetőségem, vissza fogok térni oda.

Kreiner Roland

Vízityúk mozdulatsor – fotó: Kreiner Roland

Roland azt is elmondta: nem híve annak, amikor akár képszerkesztő programmal, akár a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségekkel túlzottan feljavítják a fotókat – értékrendje szerint legfeljebb csak minimális beavatkozás engedhető meg. Például a kép színeinek, árnyalatainak az emberi szem által látotthoz való közelítése – hiszen a fényképezőgép máshogy működik és mást "lát", mint a szemünk.

Kreiner Roland

Őzbak, különleges beállásban a Zala vármegyei Nován – fotó: Kreiner Roland

S hogy milyen a jó kép?

Kreiner Roland szerint a legfontosabb, hogy jól legyen megkomponálva. Ne csak úgy kutyafuttában fotózzunk, hanem gondoljuk végig, tervezzük meg, mit és hogyan szeretnénk megörökíteni. A fő témán túl fontos a háttér, a környezet milyensége is. Sokan a képen középre pozícionálják a főtémát, ami nem minden esetben szerencsés. Azt ajánlja mindenkinek, tanulmányozza az aranymetszés szabályát, ami harmóniát sugároz, s a világ általunk szépnek tartott dolgaiban jelen van –  a tökéletes egyensúly szimbóluma.

Kreiner Roland

A nagy szerelem, Izland – fotó: Kreiner Roland

Kreiner Roland

A Tejút a somogyvámosi középkori templomrommal, a Pusztatoronnyal – fotó: Kreiner Roland