Szereted a sültkrumplit? Nagyon sokan vagyunk így ezzel. Azonban egyáltalán nem mindegy, miből készíted. Ugyanis nem minden burgonyából lesz igazán finom. Éppen ezért nem árt tudni, hogy melyik burgonyából milyen ételt érdemes készíteni.
A burgonya, vagy krumpli, az egyik leggyakrabban az asztalunkra kerülő élelmiszer. Sokszor már reggel vele indítjuk a napot, burgonyás kenyér formájában, de köretként és levesként is visszaköszön az ebédnél. De főételként is megállja a helyét például egy finom rakott krumpli formájában, és uzsonnára is csodálatos, krumplis pogácsaként. Este pedig szintén ott van mellettünk meccsnézés közben, chips formájában.
Ezért szeretjük a krumplit
A krumpli népszerűsége nagyon régóta töretlen. Ez a Peru és Chile környékén őshonos finomság már mintegy 7000 éve a kedvencünk. De azon túl, hogy gyakran fogyasztjuk, túl sok mindent nem tudunk róla. Pedig, ha tökéletesen finom ételt szeretnénk belőle készíteni, egyáltalán nem mindegy, melyik fajtáját mire használjuk.
A burgonyák bonyolult világában a rajtuk található jelölések segítségével tudunk eligazodni. Találhatunk közöttük fehérhúsúakat, sárgahúsúakat, vöröses héjúakat, illetve sárgahéjúakat is.
Az A-típusú burgonyafajták salátaburgonyák, ezért leginkább hidegkonyhai készítményekhez, salátákhoz illenek, mivel a húsuk kemény, nem főnek szét, keményítőtartalmuk alacsony, 9-12%. A legjobb magyar burgonya, ha salátát szeretnénk készíteni, a Somogyi sárga kifli. Gumója jellegzetes kiflialakú, héja és húsa sárga. Termőképessége alacsony.
A B-típusú burgonyafajták közé a főzni való burgonyafajták tartoznak. Ezeket elsősorban főtt, valamint rakott típusú burgonyás ételekhez, levesekhez, főzelékekhez ajánlott használni. Ezek a burgonyák sem főnek szét. Keményítőtartalmuk magasabb, 12-17%. Legismertebb magyar típusa a Balatoni rózsa, mely korai érésű, jó termőképességű, gumója közepes méretű, ovális, héja rózsaszín, húsa halványsárga.
A C-típusú burgonyafajták közé a sütni való burgonyák tartoznak. Ezek sült típusú ételek készítéséhez ajánlottak, mint amilyen például a hasábburgonya, de ezekből készülhet a legfinomabb chips is. Ezek könnyen főnek, magas keményítőtartalommal, amely 18-22%. Legismertebb magyar típusa többek között a Pannónia, amely a korai burgonyafajták közé tartozik, gumója nagy méretű, ovális, sárga héjú, világossárga húsú, íze pedig nagyon finom.
De hogy igazán egyszerűvé tegyük, annyit érdemes megjegyezni, hogy a sárga héjú burgonya inkább salátának és sütéshez való, míg a piros héjú burgonya megfelelő a főzéshez, tésztákhoz, pürékészítéshez, és levesekhez.
Ezt is érdemes tudni a krumpliról
Nagyon sokféle krumpli közül választhatunk. A Rózsa, Agata, Cleopatra, Luca, Katica, Sarolta, Réka, Desiré, Helena, Rebeka mind egy-egy csodás burgonyafajta neve. De az édesburgonya csak nevében rokona a burgonyának, a batáta ugyanis semmilyen kapcsolatban nem áll a krumplival. Azonban a batátából is remek sültkrumplit lehet készíteni.
Nem mindegy, milyen krumpliból készíted a sültkrumplit, ha igazán finomat szeretnél enni. Fotó: Shutterstock
Salátának és rakott krumplinak válasszunk Somogyi sárga kifli, Cherie vagy Agata, hasábburgonyának, tésztákba, pürének illetve héjába sült burgonyának Százszorszép, Kuroda, Vénusz Gold, vagy White Lady burgonyát. Mindenre jó, univerzális fajták a Rózsakrumpli, a Lilaburgonya, a Réka, a Rebeka, a Katica, az Aladin, vagy a Balatoni Rózsa.
Legyen saját krumpli a kertedben
A burgonya márciusban és áprilisban ültethető, így nem vagyunk még lekésve róla. A krumpli egyáltalán nem kényes, így szinte mindenhol megterem. Azonban a legkedvesebb a krumpli számára a közömbös, vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalaj.
Az ültetésnél csak egészséges gumót használjunk. 70 cm sortávolságra, és 30-35 cm tőtávolságra ültessük el a gumókat, amelyhez kapával készítünk 15-20 cm mély fészket. Mindig a csírás végükkel felfelé rakjuk őket a fészekbe. A burgonyát olyan mélyre ültessük, hogy a gumó teteje az eredeti talajfelszín alatt, vagy száraz talaj esetén 2-3 cm-rel mélyebben helyezkedjen el.
A burgonyatermesztés során nagyon fontos a töltögetés, amely elősegíti a gumókötést, továbbá megakadályozza, hogy a burgonya szára túlzott mértékben elterüljön és még a gyomképződést is gátolja. Ezt akkor kell elvégezni, amikor a növény szárának magassága eléri a 10-15 cm-t. Ezt követően legalább még egyszer végezzük el a töltést. A gumók kiszedésére a virágzás után kerülhet sor. Ekkor egyszerűen csak ki kell húzni a növényeket a földből, és leszedni a gumókat.
De ha nincs kertünk, dézsában vagy zsákban is termeszthetünk burgonyát. Ehhez szükségünk lesz egy legalább 50 cm körüli átmérőjű, és 100 cm körüli magasságú, lyukas aljú edényre, hogy ne álljon meg benne a víz. Az ültetés során a két gumó közötti távolság 10-15 cm legyen. Előtte fertőtlenítsük ki a dézsát, majd tegyünk 20 cm földet az aljára. Erre helyezzük a gumókat, a csírázó felükkel felfelé, majd takarjuk be őket 10 cm földdel.
Amikor a burgonya szára már 15-20 cm magasra kiemelkedik a talajból, töltsük fel a dézsát földdel. Mindig 10 cm földet rétegezzünk rá, de a növény lombja mindig a föld felett legyen. Ezt még legalább egyszer ismételjük meg. Ügyeljünk rá, hogy folyamatosan nedves legyen a föld, de ne pangjon a víz. Körülbelül 10 héttel az ültetés után elkezd virágozni a burgonya. Ekkor jött el a betakarítás ideje.
Nem csak finom, egészséges is
A burgonyának csak a gumóját szabad fogyasztani, mert szárában, leveleiben, a burgonyagumó rügyeiben és a zöld héjában méreganyag található. Ezt a méreganyagot szolaninnek nevezzük, amely később a csírákban is megjelenik, ezért fontos fogyasztás előtt eltávolítani azokat a burgonyáról.
A burgonya egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének nyolcadát biztosítja, de az újburgonya ennek a dupláját tartalmazza. Emellett kiváló B1-, B6- és folsav forrás, alacsony nátrium és magas kálium tartalmának köszönhetően pedig képes szabályozni a vérnyomást. Gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik.
A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza. Alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz, így a fogyókúrázók is gyakran fogyasztják.
Burgonyában gazdag kertet kívánunk!