A világban az újszülöttek mintegy 75 százalékának táplálását hat hónapos koráig egész biztosan kiegészítik valamilyen anyatej-helyettesítő tápszerrel.
Oligoszaharid vegyületek
Az anyatejben lévő és az újszülöttek fejlődését egyedülálló módon elősegítő oligoszaharid vegyületeket (cukrokat) azonban rendkívül nehéz, sőt csaknem lehetetlen mesterségesen előállítani.
Tulajdonképpen minden összetett cukor egyszerű cukrok elegyéből áll, az anyatej viszont mintegy 200 prebiotikus cukormolekula egyedülálló keverékét tartalmazza, amelyek segítenek megelőzni a betegségeket és támogatják a létfontosságú, egészséges bélbaktériumok növekedését – olvashatjuk a news.berkeley.edu hírportálon.
Van megoldás
Két kaliforniai egyetem kutatóinak sikerült a Nicotiana benthamiana növényt génszerkesztéssel úgy módosítaniuk, hogy az többféle anyatej-oligoszaharidot állítson elő, amelyeknek különlegességét az egyszerű cukrokat összekapcsoló speciális kötések jelentik.
Az ilyen kötések utánzására Collin Barnum, a tanulmány szerzője, megalkotta a specifikus kötéseket létrehozó enzimekért felelős géneket, és társaival közösen bevitte azokat a Nicotiana benthamiana növénybe, amely a dohány rokona. Az így módosított növények 11 ismert humán-tej oligoszacharidot és több más, hasonló kötési szerkezetű komplex cukrot termeltek.
Az egyetemi kutatások eredményeit egy közös tanulmányban ismertették. Ennek alapján elképzelhető, hogy a jövőben génszerkesztett növények segítségével oligoszharidokat lehet előállítani. Amennyiben ezt üzemi méretekben sikerül megvalósítani, az forradalmi áttörést hozhat a gyermektápszerek termelésében, és világszerte elősegíti a csecsemők egészséges fejlődését.