A méz valóságos szuperélelmiszer, hiszen rengeteg természetes antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek erősítik az immunrendszert, és csökkentik a gyulladásokat; de melyek azok, amelyek célzottan készítik fel immunrendszerünket a szezonális betegségekre?

Manuka méz, a mézek királynője

Néhány évvel ezelőtt az új-zélandi miniszter látogatásakor manuka mézet ajándékozott az angol királynőnek – ez is árulkodik e mézfajta különlegességéről. Ez a mézkülönlegesség ugyanis valóban több szempontból kiemelkedik a többi közül.

A manuka méz Új-Zélandon és Ausztráliában készül a manuka nevű cserje virágainak nektárjából, és más mézekhez képest jelentős gyógyhatással bír.

A manuka méz ugyanis magas koncentrációban tartalmaz egy olyan speciális, antibakteriális hatású szerves vegyületet (MGO), amely számos baktérium ellen hatékonynak bizonyult, és más mézekben kisebb mennyiségben található meg. Emellett erős gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságairól is ismert, de bonyolult előállítása miatt korlátozott az elérhetősége. Ennek köszönhető magas ára is: 250 gramm manuka méz a tízezer forintot is meghaladhatja.

manuka méz

A manuka méz erős gyulladáscsökkentő és sebgyógyító tulajdonságairól is ismert – fotó: Shutterstock

Selyemfűméz

A selyemfűméz is rendkívül hatékonyan véd a szezonális fertőzések ellen. Íze aromás, enyhén fűszeres, és kiváló fertőtlenítő hatással bír, jótékonyan hat a légzőszervekre, ezáltal segít megelőzni, kezelni a légúti betegségeket.

Propoliszos méz

A propoliszos méz gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és regeneráló hatású, igazi természetes antibiotikum, mely hatékonyan támogatja az immunrendszert. Az őszi időszakban a propoliszos mézzel felvértezhetjük szervezetünket, valamint enyhíthetjük a tüneteket betegség esetén.

Repceméz

Méltatlanul mellőzött, pedig az egyik legegészségesebb, leginkább pénztárcabarát fajta a repceméz. Viszonylag gyorsan kristályosodik, ennek ellenére krémes és kenhető, magas antioxidáns-tartalma pedig hatékonyan támogatja immunrendszerünket. Gyomorproblémák esetén is ajánlott, ugyanis képes csökkenteni a gyomorsavtermelést.

Hársméz

A hársméz ismert nyugtató hatásáról, emellett az egyik legerősebb gyulladásgátló mézfajta, mely hörghurut, érelmeszesedés és láz ellen is gyógyír lehet. Antibakteriális tulajdonságai miatt segít a megfázásos tünetek enyhítésében, valamint hatékony köhögéscsillapító és természetes görcsoldó, immunerősítő.

Akácméz

Az akácméz nagyon finom, édes, és hosszú ideig megtartja folyékony állagát, ezért méltán az egyik legnépszerűbb fajta hazánkban. Mivel aromája kevésbé intenzív, gyakran használják teákba és süteményekbe vagy kenyérre kenve. Hatékony köhögéscsillapító, de torokfájásra és felső légúti megbetegedésekre, megfázásra is alkalmazható. Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segít az emésztési zavarok enyhítésében, támogatja a májfunkciót, emellett kiváló izomlazító is.

Forrás: noklapja.hu