Az USA dél-keleti térségében viszonylag sok, nem őshonos, de gyorsan fejlődő fa van. Az adott területen gazdálkodó farmerek örülnének az ilyen fák mielőbbi kitermelésének, mivel azok értékes területeket foglalnak el a növénytermesztéstől. Ezeknek a fáknak a faanyaga azonban nem elég értékes, kivágásuk költsége viszont jelentős.

Az invazív fák között nagy számban akad kínai faggyúfa (Triadica sebifera), amelyről kutatók kimutatták, hogy rönkje alkalmas a shiitake (Lentinula edodes) termesztésére. Ráadásul a faggyúfán nőtt gombák egyenkénti mérete jóval nagyobb, mint a más típusú rönkökön nevelteké.

A shiitake gomba ízletes és igen népszerű gombafajta

A shiitake ízletes és igen népszerű gombafajta – Fotó: Shutterstock

A kivágott törzseken történő gombatermesztés nemcsak bevételiforrást jelenthet, hanem egyben elősegíti a törzsek gyors lebomlását és elporladását.

Kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy az ehető gombák invazív fafajokon történő előállítása tulajdonképpen a természeti erőforrások hatékony felhasználása, amely javítja az ökoszisztémát és a környezet minőségét, mindemellett hozzájárul a helyi élelmiszer-előállításhoz is."

Ennek alapján, illetve más lehetőség híján a növényvédő szer és a termőföld nélkül élelmiszert termelő faggyúfákat mégis érdemes ilyen célra kitermelni és felhasználni.

Forrás: phys.org

Indexkép: Shutterstock