Mivel van esély rá, hogy a klímaváltozás miatt a kávé hamarosan újra luxustermék lesz, finn kutatók alternatív "kávé" előállításával próbálkoznak az ng.24.hu cikke szerint.

A kávétermesztésnek olyan területeken jelentős a földigénye, ahol igen értékes ökoszisztémák élnek. Gyakran erdőket vágnak ki azért, hogy kávéültetvény lehessen a helyükön. Ráadásul a kávétermesztésnek nagy a vízigénye, és sok kézi munkával jár. Az utóbbi évtizedekben a termőterületein túl szárazzá és meleggé vált az éghajlat, a vad őskávéfajták pedig a kihalás szélén állnak.

Európa az egy főre jutó 5 kilónyi nyers kávéval a világ legnagyobb fogyasztója, így fontos lenne megoldást találni – ezért jutott eszébe kutatóknak a "laborkávé" kifejlesztése.

kávé

Európa az egy főre jutó 5 kilónyi nyers kávéval a világ legnagyobb fogyasztója – fotó: Pixabay

A kávénövény sejtjeinek felhasználásával olyan kávésejttömeget állítottak elő egy megfelelő tápanyagokat tartalmazó közegben, melyet azután fagyasztva szárítottak ki. Ezt megpörkölték, és az eredmény egy, az őrölt kávéhoz hasonlító szemcsés anyag lett, amiből hagyományos módon lehet lefőzni a "kávét". Előnye, hogy míg a babkávéból egy évben maximum kétszer lehet termést betakarítani, ezzel a módszerrel havonta lehet kávéport készíteni.

A laborkávéban igen kevés a koffein, ezt azonban biotechnológiai módszerekkel lehet módosítani, viszont számos aromaanyag megvan benne, ami a hagyományos kávéban is.