Először mutattak ki mikroműanyagokat az emberi agy szaglóközpontjában – írja a The Independent.

agy

A koponya tövében lévő csontban, a rostacsont lemezében található lyukak mintegy átjáróként szolgálhatnak az orrjáratokban lévő műanyag részecskék számára – fotó: pixabay.com

Gyakorlatilag már az egész testünkben jelen vannak

Az anyatej, a tüdő, a belek, a máj, a vér után a legújabb kutatások a herékben is találtak mikroműanyagot, de ma már az is kiderült, hogy az agyunkban is erőteljesen jelen van.

A brazíliai Sao Pauló-i Egyetem kutatói 15 németországi és brazíliai elhunyt agyát vizsgálták, és közülük nyolc ember szaglóközpontjában szintetikus polimer részecskét és rostot találtak – a feltételezésük szerint az apró műanyagrészecskéket az érintettek az életük során lélegezték be.

Az eredményeik arra utalnak, hogy a koponya tövében lévő csontban, a rostacsont lemezében található lyukak mintegy átjáróként szolgálhatnak az orrjáratokban lévő műanyag részecskék számára.

Ezeknek az apró részecskéknek a mennyisége a testben sokkal nagyobb lehet, mint ahogy azt eddig gondolták. Megdőlni látszik az a feltételezés is, miszerint a védő vér-agy gát távol tartja a potenciálisan mérgező részecskéket az agytól.

Az évek során végzett kutatások kiderítették ezeknek a mérgező részecskéknek az immunrendszerre gyakorolt káros hatásait, és összekapcsolták őket bizonyos típusú rákokkal, különösen a fiatalabbaknál.

A kutatók szerint a még kisebb műanyag részecskék szerepet játszhatnak bizonyos neurológiai és pszichiátriai állapotokban, például a demencia kialkulásában.

"Figyelembe véve az agyban lévő mikroműanyagok által okozott lehetséges neurotoxikus hatásokat és a műanyagokkal való széles körű környezeti szennyeződést, eredményeink aggodalomra adnak okot a neurodegeneratív betegségek növekvő előfordulásával összefüggésben" –fogalmaztak.

Arról azonban, hogy ezek a részecskék pontosan hogyan befolyásolhatják az agy egészségét, nem közöltek több részletet.