A lila hagyma fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, de a kozmetikai és szépségipar, valamint a gyógyszeripar is használja. Egyik legfontosabb előnye az, hogy bizonyítottan rendkívül hasznos az egészséges szívműködés megőrzésében.
A lila hagyma ugyanis olyan kiváló minőségű flavonoidokat tartalmaz, melyek javítják a szívműködést, és rendszeres fogyasztása a koleszterinszint minimalizálásával segíthet megelőzni a szívbetegségeket. Miután fokozza a vérkeringést, megakadályozhatja a vérrögök kialakulását, ezzel pedig csökken a szívroham és a stroke kockázata.
A lila hagymának számos jótékony hatása ismert – fotó: Pixabay
A hagyma alacsony glikémiás indexének köszönhetően képes szabályozni a vércukorszintet. Tanulmányok kimutatták, hogy a hagymafogyasztás csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Miután a lila hagyma képes megelőzni, illetve csökkenteni a gyulladásokat, a rákos megbetegedés megelőzésében is hatékony lehet. Kutatások bizonyítják, hogy a lila hagyma és a vöröshagyma rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti bizonyos rákos sejtek növekedését, továbbá enyhíti a betegséggel járó tüneteket.
A lila hagyma antibakteriális és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, melyek fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Emellett a lila hagyma hatékony a vírusokkal szemben is.
A lila hagymát a szépségápolási és a testápolási termékek készítésekor elsősorban hidratáló tulajdonságai miatt alkalmazzák; segíti a haj és a bőr védelmét, illetve regenerálását. Miután víz- és tápanyagtartalma rendkívül magas, a legtöbb szépségápolási termékben alkalmazható.
A lila hagyma öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért rendszeres fogyasztása csökkentheti a ráncokat, a sötét foltokat, a finom vonalakat és a bőrszárazságot. A lila hagyma nagy mennyiségben tartalmazza a kvercetin nevű vegyületet, amely lelassítja a sejtek öregedését.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Pixabay