A Pipahegyi Kisgazdaság, Pilise Nóra és Pilise Zsolt családi vállalkozása Gombosszegen, Zala vármegyében található. A gazdaságban tehén- és kecsketejből készítenek különféle tejtermékeket, például gomolyát, krémsajtot, túrót, caciotta-t, parenyicát és joghurtot.

A gazdaság biogazdálkodást folytat, a termékeket hagyományos módon, természetes összetevőkkel és szeretettel készítik, így garantálva az autentikus ízélményt.

A Pipahegyi Kisgazdaság léte és működése jó példa arra, hogy elhivatottsággal és kitartással, akár agrárvégzettség és egy forint uniós támogatás nélkül is lehet sikeres kistermelői vállalkozást építeni.

Pilise Zsolt és Nóra

Bodza (elöl) a legkíváncsibb, ő érkezett elsőként a gazdaságba – fotó: Horváth Attila

Zsolt és párja, Nóra rendőri, illetve vállalkozói múltjuk után váltottak a vidéki életre és kezdtek gazdálkodni Petrikeresztúron, Zala megyében. Ebből nőtte ki magát a gombosszegi saját gazdaság, ahol saját termelői piacot is működtetnek. Bár sokszor mélypontra kerülnek, a szenvedély és az elhivatottság újra és újra átlendíti őket a nehézségeken.

Pilise Zsolt és Nóra

A tehenek mellett a kecskék is fontos szerepet töltenek be a gazdaság életében – forrás: Facebook/Pipahegyi Kisgazdaság

– Először a saját fogyasztás kielégítéséhez kezdtünk el állatokat tartani. A kezdeti sikerek – például a barátok, családtagok pozitív visszajelzései a házi sajtokról – arra ösztönöztek minket, hogy komolyabban foglalkozzunk állattartással és tejfeldolgozással – idézte fel az indulást Nóra. – Maga a döntés, hogy belevágunk a gazdálkodásba, felhagyunk addigi munkánkkal és a jövőben csak a mezőgazdaságból igyekszünk megélni, belső indíttatásból, szabadságvágyból fakad, abból, hogy a magunk urai akartunk lenni. Az első tehén, Bodza, 2020 márciusában érkezett a gazdaságba. Azóta folyamatosan bővül az állomány, ma már öt tehénnel, a szaporulataikkal és 30 kecskével termelünk. A tehenek magyar tarkák és holstein fríz keverékek,  összesen napi 60-70 liter tejet adnak. Sajnos, a gazdaságunkban nincs se áramhálózat, se vezetékes víz, ami nem könnyíti meg a dolgunk, mert kénytelenek vagyunk kézzel fejni az állatokat. Bizony, ma már az is kihívást jelentett, hogy olyan tehenet találjunk, amelyik tűri a kézi fejést.

Pilise Zsolt és Nóra

A tehenek és a kecskék tejéből finomabbnál finomabb sajtok készülnek – forrás: Facebook/Pipahegyi Kisgazdaság

Az istállóépítés után a hely nagysága „kötelezett", így bővítették az állatállományt. A tejet nem nyersen értékesítik, hanem sajtokat, joghurtokat, túrókrémeket készítenek belőle, ami jelentősen növeli a hozzáadott értéket.

Termelés reggeltől estig – a gyerekekkel

A Pilise-család életében a gazdálkodás összefonódik a családi léttel. Három gyermekük van, akik természetes módon részei ennek az életformának. A napi rutin teljesen szabadon szerveződik, a tej hőkezelésétől a sajtkészítésig, a kert gyomlálásától a vásárlók kiszolgálásáig – mindig éppen azt csinálják, ami aktuálisan sürgetőbb, hiszen közben a gyermekekre is figyelni kell.

Pilise Zsolt és Nóra

Járványmentes időszakokban termelői piacnak is otthont ad a gazdaság – forrás: Facebook/Pipahegyi Kisgazdaság

– Sajnos, a takarmányt nem tudjuk saját földön megtermelni – mivel minden környező földterületnek van gazdája –, így cserekereskedelemre, baráti segítségre támaszkodunk. Például sajtot adunk vendégházas ismerősöknek, akik cserébe szénát biztosítanak számukra – magyarázta Zsolt. – Uniós forrást se vettünk igénybe soha, mindent a magunk erejéből valósítottunk meg. Nem készítettünk részletes üzleti tervet sem, mindig a lelkesedés és az elszántság vitt előre minket. Tagadhatatlan, mint minden vállalkozás életében, a miénkében is akadtak mélypontok, de mindig sikerült tovább mennünk. Hogy megéri-e így, külső támogatások nélkül? Biztosan nehezebb, de számunkra a szabadság, az önállóság fontosabb, mint a profitmaximalizálás. Bár a napi tejhozamunk nem hatalmas, a feldolgozással és a helyi piacon való értékesítéssel fenntartható szintre tudjuk hozni a működésünket.


Tanács más gazdáknak: felkészültség és elhivatottság

A házaspár kérdésünkre azt mondta: azoknak, akik esetleg hasonló útra lépnének, azt tanácsolják, hogy készüljenek fel alaposan, tervezzenek előre, és ne a romantikát lássák benne, hanem a kemény, napi szintű munkát. A személyes motiváció, a hitelesség és a minőség előbb-utóbb meghozza az elismerést és a vásárlói bizalmat.

Indexkép: Agroinform/Horváth Attila