Magyarország elkötelezett a szőlészeti és borászati örökségének megőrzésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet alapításának 100. évfordulója alkalmából megtartott konferencián, vasárnap, Dijonban.

Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet alapításának 100. évfordulója alkalmából megtartott konferencián – fotó: Agrárminisztérium

A miniszter a rendezvényen kifejtette, Magyarország büszke arra, hogy 100 évvel ezelőtt ott lehetett Párizsban azon 8 ország egyikeként, melyek a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezetet (OIV) megalapították.

Ezt a közös, immár globálissá fejlődött munkát kívánjuk a magyar tradíciókra, szaktudásra alapozva folytatni. A szőlő-bor ágazat jelenlegi kihívásainak leküzdésében az OIV-re kiemelkedő szerep hárul. Ehhez a feladathoz az elfogadás előtt álló 2025-2029-es időszakra vonatkozó Stratégiai Terv jó alapot teremthet – tette hozzá.

Nagy István megjegyezte, a hagyományos bortermelő országokban, így hazánkban is a szőlőtermesztés, bortermelés és borfogyasztás fontos része az ország kultúrájának és nemzeti örökségének.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a szélsőséges időjárás negatív hatásait az elmúlt 3-4 év során mindannyian a saját bőrünkön tapasztalhattuk: extrém szárazság, magas hőmérséklet, hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék, tavaszi fagyok.

Ezért a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás keretében fokozni kell a kutatás-fejlesztési tevékenységet és azok támogatását. A cél új fajták, alanyfajták termesztésbe vonása, a vegyszerhasználat csökkentése az időjárási szélsőségekhez való jobb alkalmazkodás érdekében – emelte ki a miniszter.