A datolya az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Több ezer évvel ezelőtt a Közel-Keleten terjedt el, de ma már a világ több trópusi országában is termesztik. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen számos jótékony hatással rendelkezik.

A datolyafogyasztás egészségügyi előnyei

A rostokban és antioxidánsokban gazdag datolya serkenti az agyunkat, és számos betegség megelőzésében segít. A nyugati országokban szárított formában árulják, ennek bőre sötétbarna vagy borostyánszínű. A datolya számos, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyaggal rendelkezik. Azonban jelentős mértékű cukrot és kalóriát is tartalmaz, ezért mértékkel fogyasszuk.

A szárított gyümölcs kalóriatartalma magasabb, mint a friss gyümölcsé. A benne lévő kalória nagy része szénhidrátokból származik, és nagyon kis mennyiségben tartalmaz fehérjét. A jelentős mennyiségű rost mellett néhány fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, például káliumot, magnéziumot, rezet, mangánt, vasat és a B6-vitamint, amit a testünk izomépítésre használ.

Magas rosttartalmának köszönhetően előnyös lehet a székrekedés megelőzésében és a vércukorszint szabályozásában is.

A datolya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek csökkentik több betegség kialakulásának a kockázatát. Az antioxidánsok megvédik a sejtjeinket a szabad gyököktől, amelyek káros reakciókat okozhatnak a szervezetben, és betegségekhez vezethetnek.

Más típusú szárított gyümölccsel összehasonlítva elmondható, hogy a datolya rendelkezik a legmagasabb antioxidáns-tartalommal, melyek segíthetnek megelőzni bizonyos krónikus betegségek, például a szívbetegség, a rák, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kialakulását.

A datolyafogyasztás az agyműködést is javíthatja azáltal, hogy segíthet a gyulladások csökkentésében. Egy állatkísérlet során a datolyával kevert táplálékkal táplált egerek memóriája és tanulási képessége lényegesen javult, valamint kevésbé mutattak szorongással összefüggő viselkedést azokhoz az állatokhoz képest, amelyek nem fogyasztottak datolyát. A datolya potenciális agyserkentő tulajdonságait a gyulladáscsökkentő antioxidánsoknak, azaz a flavonoidoknak tulajdonítják.

A datolya édes íze, tápanyagai, rostjai és antioxidánsai miatt egészséges helyettesítője lehet a cukornak.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock