Van, aki megeszi a dinnye magját, van, aki nem szereti, és olyan is van, aki azt hiszi, hogy ártalmas megenni. Most a tudomány választ adott a kérdésre, hogy mi az igazság ezzel kapcsolatban.
A legtöbben haszontalannak, de vannak, akik kifejezetten károsnak találják a dinnyemagot, pedig a kutatási eredmények szerint kimondottan jót tehet a szervezetünkkel, hiszen tele van fehérjével, valamint kiváló ásványianyag- és vitaminforrás: sok benne a B-vitamin, a magnézium, a kálium és a cink.
Nyersen, egészben fogyasztva a magok többsége áthalad a szervezetünkön, de ha serpenyőben megpirítjuk, azzal fedezni tudjuk a napi ajánlott magnéziumbevitel 35 százalékát, ez pedig hozzájárul a szív egészségéhez és a vércukorszint normalizálásához.
A dinnyemag támogatja az emésztést is, továbbá felpörgeti a fogyókúrát a benne található rostoknak köszönhetően. Azonban egy kis csészényi elég egy napra a dinnyemagból, mert túl sokat fogyasztva szorulást okozhat.
A dinnyemag támogatja az emésztést – fotó: Shutterstock
A dinnyemag csodát tesz a bőrrel is: növeli a sejtmegújulást és a sebgyógyulást, segít megelőzni a rosacea és az ekcéma kialakulását.
Naponta 28 gramm dinnyemag fedezi az ajánlott cinkbevitel 26 százalékát.
Tehát dinnyefogyasztás közben akár le is nyelheted a magokat, azonban így csekélyebb egészségügyi előnyökre számíthatsz, pirítva viszont nagyon finom és egészséges csemege válik belőlük. Sőt, ha fél liter vízben lassú forralással 15 percig főzöl két kanál magot, annak jó vízhajtó, az emésztést felpörgető és a vércukorszintet egyensúlyban tartó tea lesz az eredménye.
Forrás: ripost.hu