Szardínia szigetén már nagyon régóta készítik a corbezzolo mézet, mely egyáltalán nem édes, sőt kifejezetten keserű – írja a termeszeti.hu.

Azonban rengeteg tápanyag, vitamin, ásványi só és természetes gyógyhatású összetevő található benne; gyulladáscsökkentő, alvássegítő és köhögéscsillapító tulajdonságai miatt már nemzedékek óta fogyasztják. A corbezzolo mézet a nyugati szamócafa (olaszul corbezzolo) virágán legelő méhek készítik.

Ennek a méznek az előállítása egyáltalán nem egyszerű, ugyanis a nyugati szamócafa ősszel virágzik, és különleges időjárási körülményekre – bőséges nyári esőkre és enyhe augusztusra – van szüksége a szirombontáshoz, továbbá a beporzók a harang alakú virágok belsejét is nehezen tudják megközelíteni. Ősszel, amikor sok a csapadék és gyakori a felhőszakadás, a rovaroknak nehezebb elhagyni a kaptárt, hogy nektárt gyűjtsenek. Ezért a corbezzolo méz a világ egyik legritkább és legértékesebb méze.

corbezzzolo

A nyugati szamócafa ősszel virágzik, és különleges időjárási körülményekre van szüksége a szirombontáshoz – fotó: Pixabay

A corbezzolo méz ízében a balzsamecet, a fenyőnedv, a bőr, az édesgyökér, a füst és a kávé jellegzetes csípős jegyei fedezhetők fel. A kesernyés ízt valószínűleg a szamócafa virágának glikozid arbutin-tartalma okozza.